Gazdaság

Agrárkutatások céljából közös kutatóintézetet hoz létre a MATE és a Tungsram

Mérföldkő a megállapodás

Közös kutatóintézetet és kihelyezett tanszéket alapít a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Tungsram a vállalatcsoport budapesti székhelyén – tájékoztatták az MTI-t közös közleményben.

Hangsúlyozták, az egyik legfontosabb közös cél olyan mesterséges fényforrások vizsgálata, amelyek vertikális farmokon, növényházakban és a csíráztatott takarmánynövények előállításakor növelhetik a hatékonyságot. Felidézték: idén májusban a Tungsram budapesti telephelyén megépült a régió első, kereskedelmi méretű kutató és bemutató vertikális farmja, ahol szabályozott klimatikus körülmények között, egyedileg állítható zárt rendszerű automata tápanyagellátás, szén-dioxid-trágyázás és speciális fényreceptek alkalmazásával végezhetők különféle növénytermesztési kísérletek.

Gyuricza Csaba, a MATE rektora elmondta, egyetemük és a Tungsram közös érdeke, hogy az agrárium jövőjét mutató vizsgálatok eredményei ne csak a tudományos kutatásban, hanem az oktatásban is hasznosuljanak. Jörg Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója a kiemelte, a MATE-val történő megállapodásuk mérföldkő a felsőoktatás és a versenyszféra együttműködésében, egyike az első alkalmaknak itthon, amikor egy egyetem és egy vállalat agrárkutatások céljából közös kutatóintézetet hoz létre.

Kapcsolódó írásaink