Gazdaság

Számottevő lehet a kiskereskedelem hozzájárulása a gazdasági növekedéshez

Javuló statisztikák

Áprilisban a kiskereskedelmi forgalom volumene  a hónap közepétől fokozatosan megszüntetett korlátozások és a tavaly áprilisi mélypont eredményeként  a nyers adat szerint 9,9 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 10,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest – az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint a kiskereskedelem jelentősen hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője szerint a második negyedévben a bázishatások miatt a fogyasztás éves alapon hozzá tud majd járulni a gazdaság bővüléséhez. A korlátozások feloldásával a hozzájárulás negyedéves alapon is számottevő lehet.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője azt emelte ki, hogy a következő hónapokban várhatóan az üzemanyag-kiskereskedelem válhat húzóerővé. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elmezője szerint: a forgalom növekedését a fokozatos nyitás után támogatja, hogy a következő hónapokban egyre többen térnek vissza munkahelyekre, valamint a korlátozásokkal nem érintett ágazatokban továbbra is dinamikus a bérnövekedés, egyes ágazatokban pedig megjelent a munkaerőhiány – írták a közleményben. 

Kapcsolódó írásaink