Gazdaság

Jelentősen csökkentheti a vételárat a csok

Az otthonteremtő kedvezmény illetékmentességet tesz lehetővé

Az ingatlan-adásvétel legnagyobb és egyben legfontosabb költsége az ingatlan vételára, azonban számos olyan egyéb, direkt és indirekt költség is felmerül, amivel gyakran nem számolnak a vevők, így azzal sem, hogy ezeket a kiadásokat kis körültekintéssel ha elkerülni nem is, de csökkenteni mindenképpen lehetne – írta tegnapi közleményében az OTP Ingatlanpont.

Kitértek arra is, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mitől reped az ingatlan fala, szeretnénk meggyőződni a felhasznált anyagok minőségéről, vagy nagyobb felújítást tervezünk, előtte javasolt konzultálni egy statikussal. Minden ingatlanvásárlás esetén kötelező az ingatlanszerzési illeték megfizetése, ennek mértéke az ingatlan forgalmi értékének négy százaléka.

Bizonyos esetekben csökkenthető az illeték mértéke, vagy a vevő mentesülhet is a fizetési kötelezettség alól, például ha csok igénybevételével vásárol, de a házastársak vagy egyenesági rokonok közti adásvétel is illetékmentes. Az adott adásvételnél igénybe vehető kedvezményekről érdemes jogi, illetve ingatlanszakértőnél előzetesen tájékozódni.

Jelenleg Magyarországon annyira sokféle és sokrétű, ingatlanhoz kapcsolódó támogatás vehető igénybe, hogy nem elvárható az, hogy minden vevő tisztában legyen a lehetőségeivel. Még akkor is érdemes feltérképezni a rendelkezésre álló támogatási konstrukciókat, ha az ingatlan teljes vételára rendelkezésre áll. Az ingatlanszakértők pontosan fel tudják mérni, hogy az adott ingatlan esetében és a vevő körülményei alapján milyen támogatások vehetők igénybe – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó írásaink

Folytatódik az ingatlaneladás

ĀAkár a következő évi országgyűlési választások ellenzéki kampányára is használhatja a közvagyon értékesítéséből származó pénzeket a XI. kerületi önkormányzat

Elmaradhat a lakáspiaci recesszió

ĀA koronavírus-járvány negatív hatását teljes egészében tompították a tavalyi évben tovább bővülő különféle állami ingatlanvásárlási támogatási elemek