Gazdaság

Több eszközzel a munkahelyek megőrzéséért

Az állások megtartását a bértámogatás mellett adókedvezménnyel, járulékfizetési kötelezettség elengedésével, hitelmoratóriummal segítette a kormány

Az eddigi vállalati bértámogatási programok leginkább a munkahelyek megvédéséről szóltak, a kibővített lehetőséggel már az új munkahelyek létrejöttét segítik majd.

Több eszközzel a munkahelyek megőrzéséért
A vendéglátásban is sokan éltek a támogatással
Fotó: MH/Katona László

A kormány a június elsején indult, kibővített vállalati munkaerő-támogatási programban hatvanezer regisztrált álláskereső elhelyezkedését segíti mintegy 35 milliárd forint támogatással a következő hónapokban – hangsúlyozta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára tegnap az M1-en. Felidézte, hogy az eddigi vállalati bértámogatási programok leginkább a munkahelyek megvédéséről szóltak, a kibővített lehetőséggel már az új munkahelyek létrejöttét segítik majd.

Megjegyezte, hogy ez a lehetőség részben már működött, a 25 év alattiakat és az alacsony iskolai végzettségűeket érintette, ezután pedig minden, legalább egy hónapja regisztrált álláskereső elhelyezkedését segíti a kormány havonta legfeljebb százezer forinttal fél éven keresztül. A Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában Bodó Sándor elmondta, hogy a május végén zárult bértámogatási programban mintegy kétszázezer ember munkahelyének megőrzésében segített a kormány.

Az ágazati bértámogatással több mint 180 ezer munkahely megőrzéséhez járult hozzá, a kutatás-fejlesztés területén pedig 28 ezer munkavállaló munkahelyét védte meg. Bodó Sándor kiemelte, hogy a munkahelyek megőrzését nemcsak bértámogatással segítette a kormány, hanem más lehetőségekkel is, köztük adókedvezménnyel, járulékfizetési kötelezettség elengedésével, hitelmoratóriummal.

Mint azt korábban lapunk is megírta, hétfőn igényelhették utoljára az ágazati bértámogatást a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került szektorok vállalkozásai. Tavaly november óta mintegy harmincezer cég kért kormányzati segítséget 180 ezer munkavállalója megtartásához.

Az ágazati bértámogatás a járvány miatt a legnehezebb helyzetbe került szektorok, elsősorban a turizmus és a vendéglátás cégeinek talpon maradásához járult hozzá. A programban a támogatott munkavállalók bérének felét térítették meg a mindenkori minimálbér másfélszereséig. Az állam a járulékokat is elengedte, és ezzel a munkabér mintegy kétharmadát fedezte – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink