Gazdaság

Önellátóak lehetünk oltóanyagokból

A gyár a hazai piacot szolgálja ki elsőként

Magyarország önellátó lehet oltóanyagokból – hangsúlyozta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és –szabályozásért felelős államtitkára a Magyar Demokrata tegnapi számában megjelent cikkében.

Elmondása szerint, azt még nem lehet tudni, hogy meddig és milyen formában marad velünk a koronavírus, oltóanyagra azonban a jövőben is szükség lehet, akár az új variánsok ellen, akár a felnövekvő generációk számára. A nemzeti oltóanyaggyár tervezése már 2017-ben megkezdődött. A döntést a patrióta szemléletmód alapozta meg, ami 2010 óta jellemzi a magyar gazdaságpolitikát – fogalmazott.

A tavalyi év megmutatta, hogy mennyire kiszolgáltatott és sérülékeny tud lenni egy ország, ahol gyakorlatilag élet-halál harc folyt maszkokért, lélegeztetőgépekért, fertőtlenítőszerekért. Ezekből a magyarok elegendő kapacitást építettek ki az elmúlt évben – mutatott rá.

György László szerint a neoliberális gazdaságpolitika következménye, hogy az országban száz éven át jól működő, számottevő vakcinagyártás megszűnt, és az ezzel kapcsolatos tudásunk, képességeink elvesztek. Miután a korábbi kormányok külföldi cégeknek adták el a magyar iparvállalatokat, hamar kiderült, hogy a vevők a gyártókapacitások megszüntetésével szereztek maguknak piacot – hívta fel a figyelmet György László. Külföldön védik a nemzeti vállalatokat, illetve a termelés elsődleges célja először a saját piac kiszolgálása, és csak utána következhetnek a többiek – fogalmazott az interjúban az államtikár.

Kapcsolódó írásaink