Gazdaság

Jó irány a 25 év alattiak munkavállalásra ösztönzése

Az intézkedéssel a munkáltatók hosszabb távon is számolhatnak a pályakezdőkkel

A fiatalok egyre inkább, így az adómentesség útján is ösztönözhetők a munkavállalásra, a diákmunka és a részmunkaidős foglalkoztatás pedig egymás mellett is bővülhet.

Jó irány a 25 év alattiak munkavállalásra ösztönzése
A fiataloknak is egyre jobban megéri dolgozni
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A 25 év alatti fiatalok törékeny munkaerőpiaci helyzetére a 2008-as válság hívta fel a figyelmet. Az adatok azt mutatják, hogy Magyarországon a 2008-as válság és a 2020-as krízis között jelentősen javult a fiatalok munkaerőpiaci helyzete, amelyre a koronavírus-járvány kockázatot jelent – hívta fel a figyelmet honlapján közölt tanulmányában az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.

Az Eurostat adatai alapján, a 2009 és 2016 közötti időszakban nagymértékben emelkedett azok aránya, akik a tanulmányaik mellett munkát is végeztek. Rámutattak, hogy a kormányzati intézkedések nagy hangsúlyt helyeztek arra, hogy a hazai oktatási rendszer összhangba kerüljön a munkaerőpiaci igényekkel.

Az Eurostat adatai alapján 2016-ban Magyarországon volt a legmagasabb azoknak a fiataloknak az aránya, akik rendelkeztek bérezés nélküli munkatapasztalattal. Ez azt jelenti, hogy a kormányzati politikának fontos szerepe van abban, hogy a fiatalok a kötelező gyakornoki státuszon keresztül munkatapasztalathoz jussanak  és ezáltal a későbbiekben javuljon elhelyezkedési esélyük a munkaerő-piacon. 

A jelenlegi gazdasági válság hatásainak kivédésében fontos szerepe lehet, hogy 2022-től kezdődően adómentességet kapnak a 25 év alatti fiatal munkavállalók. Az intézkedés arra ösztönözheti a munkáltatókat, hogy ne csupán a fizetés nélküli gyakorlat ideje alatt foglalkoztassák a kezdő munkavállalókat, hanem hosszabb időtávon is számoljanak velük – mutat rá a tanulmány.

Pásztor Szabolcs egyetemi oktató, az Oeconomus Gazdaságkutató alapítvány vezető kutatója lapunknak azt mondta, noha a kormányzati számításokban ez áll, és a hírekben is az jelent meg, hogy nagyjából háromszázezer 25 év alattit érint a jövedelemadó-mentesség, a fiatalok egyre nagyobb számban ösztönözhetőek a munkavállalásra.

Ennek társadalmi, szociológiai és egyéb okai is vannak. Ilyen ok lehet a nyugati fogyasztási minták másolása, a szülőktől való önállóságra törekvés vagy az önmegvalósítás szándéka. A tanulmányaikat folytatók esetében a legnagyobb érv a tapasztalatszerzés lehet, ugyanis az elméleti felkészültségük mellett párhuzamosan van/lesz lehetőségük gyakorlati tudást és tapasztalatot is szerezni.

A diákmunka és a részmunkaidős foglalkoztatás egymás mellett is bővülhet és érdemes figyelembe venni, hogy az olyan európai országokban, mint Hollandia, Svájc, vagy éppen az Egyesült Királyság, a tanulmányaikat folytató fiatalok zöme már munkát is vállal. 

Kapcsolódó írásaink