Gazdaság

Elmaradhat a lakáspiaci recesszió

A koronavírus-járvány negatív hatását teljes egészében tompították a tavalyi évben tovább bővülő különféle állami ingatlanvásárlási támogatási elemek

Tavaly országosan tizenkilenc százalékos forgalmi visszaesést mértek a lakóingatlanok piacán. Bár árakban is csökkenést vártak a pandémia hatására, a teljes tavalyi évet tekintve, éves alapon még drágulást is mutatnak a statisztikák. A vírushelyzet általános és a különféle megváltozott otthonválasztási preferenciáink együttes hatására az eddigi városfejlődési dinamika viszont éppen változni látszik.

Elmaradhat a lakáspiaci recesszió
A pandémia alatt a fővárosban is visszaesett az eladások száma
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az országos lakásárszint 2020-ban, az előző évihez képest fele olyan mértékben, nagyjából 9,1 százalékkal nőtt – írta az OTP Jelzálogbank legfrissebb, a NAV 2020-as tranzakciós adatait feldolgozó Lakóingatlan-értéktérkép elemzésében. Az összesített éves drágulás azonban negyedévről negyedévre váltakozóan pozitív és negatív irányú árváltozások eredőjeként adódott.

Minden településtípusban drágulást látunk, de ennek üteme mindenhol mérséklődött, legszembetűnőbben Budapesten, ahol a korábbi évek töredéke, három százalék volt tavaly az áremelkedés mértéke.

Többé-kevésbé egyenletesen csökkent az adásvételek száma a különböző jogállásokat vizsgálva. A legnagyobb mértékű, huszonhárom százalékos a kisebb városokban volt a visszaesés, húsz százalékot ért el a megyei jogú városokban, tizenhat százalékos volt Budapesten, míg a községekben a legkevésbé, tizenöt százalékkal csökkent a tranzakciószám.

A pandémia negatív hatását összességében tompították a 2020-ban tovább bővülő különféle állami lakásvásárlási támogatási elemek – fejtette ki az adatok kapcsán Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője.

Tavaly minden megyében csökkent az adásvételek száma. A legkedvezőbb helyzetben, mindössze ötszázalékos visszaeséssel Somogy megye áll. Ennek nyilvánvaló magyarázata a Balaton déli parti településeinek pandémiás helyzetben a korábbiakhoz képest is megugró keresettsége. A megyeszékhelyek közül is mindegyikben visszaesett a forgalom tavaly. A legnagyobb mértékben, negyven százalékot meghaladóan Pécsett.

A másik véglet pedig Szekszárd, ahol mindössze ötszázalékos csökkenést mutatnak a számok. Budapest egészében tizenhat százalékkal, az előzetes adatok alapján, várhatóan 26–28 ezer közé csökkent tavaly a tranzakciók száma. A visszaesés a XI. kerület kivételével mindenhol érvényes.

Döntően a Balaton-parti településeken tapasztalható jelentős áremelkedés hatására 2020-ban a megyék árlistáján első helyre ugrott Somogy. A legolcsóbb hagyományosan Nógrád megye. A megyeszékhelyek ársorrendjének élbolya évről évre kissé átalakul. A 2020-as adatok alapján a legdrágább megyeszékhely immár második éve Debrecen, és ettől alig néhány ezer forinttal lemaradva Székesfehérvár és Veszprém tartozik a dobogósok közé.

A lakáspiacon vélhetően elmarad a recesszió, noha még szűk egy éve is látszólag minden adott volt az egyértelmű lejtmenethez. Visszaesésre az erős évkezdet után sem számítunk, hiszen a lakhatási minőség felértékelődött a járvány és a tavaly egy csapásra tömegek által megismert home office következtében – írta Valkó Dávid.

A szakember kifejtette, hogy az így újragondolt lakásigények kielé­gítésében egyrészt az otthonteremtési program elemeinek igénybevétele adhat erős támogatást, másrészt a munkaerőpiaci helyzet prognosztizált javulása is tovább szélesítheti a lakásvásárlásban reálisan gondolkodók bázisát.

Kapcsolódó írásaink

Élénkülés várható a lakáspiacon

ĀA növekedést hosszabb távon korlátozhatja a munkaerőhiány. Piaci visszajelzések szerint a szakemberképzés az egyik legfontosabb feladat az építőiparban