Gazdaság

Élénkülőben a használt ingatlanok országos piaca

Az állami otthonteremtő program új elemei, köztük a lakásfelújítási program és a csokos vásárlók illetékmentessége egyértelműen növeli a keresletet

Csaknem harmadával nőtt a használt lakóingatlanok adásvétele idén májusban a tavalyihoz képest. A kibővített támogatások mellett a járvány miatt az elhalasztott vásárlások is növelik a forgalmat.

Élénkülőben a használt ingatlanok országos piaca
A vásárlók számával párhuzamosan a kínálat is bővült
Fotó: MH

Élénkülőben van a használt lakóingatlanok országos piaca, legalábbis erre utalnak a májusi adatok. Az Ingatlan.com becslése szerint összesen 11 800 használt lakás és ház adásvételére került sor a hónapban. Ez 32 százalékos növekedést jelent tavaly májushoz képest.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: „A jelentős, 32 százalékos növekedés nagy részben a tavaly májusi alacsonyabb értékeknek köszönhető. A koronavírus-járvány tavaly márciusi magyarországi megjelenése utáni korlátozások eredményeként ugyanis még 2020 májusában is a szokásosnál kevesebb adásvétel történt. A friss adatok szerint viszont a járvány tavaly tavaszi mélypontjához képest már élénkebb a lakáspiac.”

Hozzátette, a csaknem tizenkétezer tranzakció már megközelíti a koronavírus-járvány előtti 2019-es év átlagát. Akkor ugyanis a magánszemélyek között összesen majdnem 146 ezer használt lakás cserélt gazdát, vagyis havi átlagban alig több mint 12 ezer tranzakció volt a piacon.

Az élénkülésre utal továbbá a kereslet és a kínálat növekedése éves összevetésben. Az Ingatlan.com adatai szerint májusban több mint 37 ezer eladó használtlakóingatlan-hirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, ami több, mint tízszázalékos emelkedést jelent. A kínálatbővülés mellett a kereslet is fokozódott az ingatlanhirdetési portálon: tavaly májushoz képest 6,8 százalékkal több érdeklődés érkezett az eladó használt lakások és házak hirdetéseire.

A szakember elmondta, hogy a járványhatás kezd lecsengeni a lakáspiacon, másik oldalról pedig az állami lakásprogram új elemei – például a lakásfelújítási program és a csokos vásárlók illetékmentessége – támaszt ad a keresletnek. Emellett pedig a pandémia alatt elhalasztott lakásvásárlások pótlása is hozzájárulhat a forgalomnövekedéshez.

Rozsdaövezetek mint lehetőségek

Az OTP Ingatlanpont szakértői szerint növelheti a lakásépítési kedvet az otthonteremtési támogatások kibővítése, ugyanakkor az engedélyek hosszú átfutása miatt ez az idei első negyedéves statisztikákban még nem látszik – válaszolták lapunk megkeresésére. Mivel most a kereslet egyértelmű élénkülését látják a szakértők, új lakások iránt (is), ennek áremelő hatása, kiegészülve a növekvő építési költségekkel, egyértelmű lesz – tették hozzá.

Kérdésünkre kitértek rá, kormányzati szinten jelenleg is zajlik a rozsdazónák kijelölése, és ha a korábbiaknak megfelelően ezek fejlesztése valóban kiemelt cél, akkor itt észszerű lehet az ötszázalékos áfa visszaigényelhetőségét egységesen – nem csak csokkal – bevezetni.

Kapcsolódó írásaink

Drágulás okozta kiköltözési hullám

ĀJobb évet zár a lakóingatlan-piac, mind a használt, mind az új lakásoknál élénkülés várható, amiben nagy szerepet játszanak a kibővített otthonteremtő támogatások