Gazdaság

A GDP-t is növeli a családtámogatás

Az otthonteremtési kedvezmény kiterjesztése azért jelentős, mert legtöbben saját ingatlanban laknak, vagy pedig arra gyűjtenek

A bruttó hazai össztermékben és a lakhatási körülmények javításában is megmutatkoznak a kormány családpolitikájának pozitív hatásai.

A GDP-t is növeli a családtámogatás
Hétszemélyes autó vásárlására is jelentős kedvezmény vehető igénybe
Fotó: MH/Purger Tamás

A KSH előzetes adatai alapján Magyarországon tavaly 1,55-ra emelkedett a teljes termékenységi arányszám. Ez azt jelenti, hogy az átlagos 15–49 év közötti (szülőképes korú) magyar nők életük során egy vagy két gyermeket hoznának világra, ha 2020-as születési számok állandósulnának – írja honlapján megjelentetett tanulmányában az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.

Pásztor Szabolcs egyetemi oktató, az Oeconomus Gazdaságkutató alapítvány vezető kutatója lapunknak kifejtette, a családokat és ezeken belül az anyákat támogató intézkedések ma már a GDP több mint öt százalékát adják. Az intézkedések a családoknál rendelkezésre álló jövedelmet közvetlenül növelik, melyből jellemzően fogyasztás és megtakarítás történik.

Fontos a kutató szerint az intézkedés abból a szempontból is, hogy mutatja a kormányzat elkötelezettségét: a gazdaság mikroszintjén kíván pótlólagos jövedelmet hagyni, és ezzel a gyermekvállalást támogatni. Az otthonteremtési kedvezmény kiterjesztésének pedig azért van jelentősége, mert a magyarok leginkább saját ingatlanban laknak, vagy ha éppen nem, akkor arra gyűjtenek. A megtakarítások nagy része az ingatlanszektorba áramlik és a lakhatás minősége a gyermekvállalás szempontjából is fontos.  

A honlapon olvasható tanulmányban emlékeztetnek, a családtámogatások alanyi jogon járó elemei a családi pótlék, gyes, gyet, ami mellett adókedvezmény vehető igénybe. Az állam természetbeni juttatásokkal is támogatja a gyermekvállalást, ilyenek az ingyenes tankönyv vagy étkeztetés biztosítása, és a gyermekek után járó szabadságnapok. A tanulmány kiemeli még, annak fontosságát, hogy a jelenleg érvényben lévő otthonteremtési program esetében azt igényelhetik a gyermekeiket egyedül nevelő szülők is.

Kapcsolódó írásaink