Gazdaság

Nagy István: Befagytak a tárgyalások, egyelőre nincs megállapodás a közös agrárpolitikáról

Végrehajthatatlan feladatok az előírásban

Befagytak a tárgyalások, egyelőre nincs megállapodás az új közös agrárpolitikáról. „Nincs kompromisszum, megvédtük Brüsszelben a magyar gazdákat egy rossz megállapodástól” – közölte tegnap Facebook-bejegyzésében Nagy István agrárminiszter.

Hiába tartottak két napon és két éjszakán át az egyeztetések, mégsem született megállapodás a közös agrárpolitikáról. A bejegyzés szerint Mezőgazdasági és Halászati Tanács nem jutott egyességre az Európai Parlamenttel. Az ugyanis nem fogadta el az agrárminiszterek kompromisszumos javaslatait, sőt a mezőgazdaság szempontjából a gyakorlatban végrehajthatatlan, felelőtlen megoldásokkal állt elő – írta a miniszter.

Olyan terhet akartak ránk erőltetni, ami egyértelműen a gazdák érdekeivel ellentétes – fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve: egyensúlyt kell teremteni a versenyképességi és a klímavédelmi célok között is, mert teremtett világunkért felelősséggel tartozunk. „Alapvető célunk, hogy a termelők kiszámítható módon megkapják az őket megillető agrártámogatásokat 2023 és 2027 között is. Mi az Európai Parlamenttel ellentétben a gazdák oldalán állunk, a diktátumokból pedig nem kérünk” – írta Nagy István.

Kapcsolódó írásaink