Gazdaság

Az MVM Csoport jelentősen növelte árbevételét tavaly

A vállalat működésének teljes újragondolása megtörtént, a hitelminősítések megszerzése folyamatban van

Az MVM Csoport 750 milliárd forinttal, a teljes GDP mintegy két százalékával járul hozzá a nemzetgazdasághoz adójellegű befizetések, bérek és beruházások formájában. A csoport célja, hogy 2025-re 800 megawatt megújuló energiakapacitással rendelkezzen.

Az MVM Csoport jelentősen növelte árbevételét tavaly
A társaság célja a megújuló energiakapacitások jelentős növelése
Fotó: MH/Purger Tamás

Az MVM Csoport nettó árbevétele tavaly 1835 milliárd forintot tett ki, ami 25 milliárddal magasabb a 2019-es eredménynél, 2016-hoz viszonyítva pedig 91 százalékos növekedést mutat – mondta Sum János, az MVM Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese online sajtótájékoztatón. Kiemelte, hogy a csoport EBITDA (kamat-, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) -mutatója 164 milliárd forintra nőtt 2020-ban az egy évvel korábbi 131 milliárd forinthoz képest.

Ismertette, a vállalat munkavállalóinak száma tavaly több mint négyezer fővel bővült, és meghaladta a 16 500 főt. Sum János felhívta a figyelmet arra, hogy a kulcsmutatók alakulása mögött a társaságcsoport dinamikus növekedése húzódik meg. Az elmúlt években jelentős tranzakciókra került sor az MVM életében – tette hozzá, példaként felhozva az NKM-csoport 2018-as integrációját, továbbá a folytatólagosan a 2020-as évben átvett és integrált cseh energiakereskedő vállalatcsoportot.

A gazdasági vezérigazgató-helyettes előadásában kitért arra is, hogy a vállalat működésének teljes újragondolása megtörtént tavaly a tőkepiaci érettség elérése érdekében, a hitelminősítések megszerzése pedig folyamatban van.

Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a csoport 750 milliárd forinttal, a teljes GDP mintegy két százalékával járul hozzá a nemzetgazdasághoz adójellegű befizetések, bérek és beruházások formájában. Az elnök-vezérigazgató az új stratégiájukat ismertetve megjegyezte: a csoport négy éven belül az EBITDA 25 százalékát külföldön kívánja elérni, szemben a jelenlegi 17 százalékkal.

A regionális terjeszkedésében elsősorban a négy visegrádi ország és a Nyugat-Balkán felé orientálódnak. A csoport célja továbbá, hogy 2025-re 800 megawatt megújuló energiakapacitással rendelkezzen – ismertette Kóbor György utalva arra, hogy a következő négy évben 600 megawattnyi teljesítmény kiépítésére lesz szükség. Kóbor György tájékoztatása szerint 2025 végéig a Mátrai Erőmű portfóliójából kivezetik a szénalapú termelést, ezzel is növelve a karbonsemleges előállítás részarányát.

Olyan erőműveket építenek be a rendszerbe – gázalapú, naperőmű, tiszta szén technológia és hulladékhasznosító –, amelyek szén-dioxid-kibocsátása lényegesen kisebb, mintegy ötöde lesz a korábbi értékeknek – ismertette. Az új stratégia egyik fontos eleme továbbá, hogy a vállalatcsoport növelni kívánja az elektronikus számlát használó fogyasztók arányát, és új üzleti lehetőségek felé – például okosmegoldások, call center szolgáltatások, EKR által generált új üzleti lehetőségek – kíván nyitni – húzta alá az elnök-vezérigazgató.

Újságírói kérdésre Kóbor György elmondta, hogy előreláthatólag decemberre végrehajtják a tőzsdeképességhez szükséges feltételek teljesítését, a döntés joga azonban a tulajdonosé a tőzsdei bevezetéssel kapcsolatban. A nyugat-balkáni és visegrádi országok mindegyikében folyamatban van valamilyen stádiumban akvizíciós tárgyalás, idén várhatóan két esetben bejelentés is születhet – mondta szintén újságírói kérdésre az elnök-vezérigazgató.

Kapcsolódó írásaink

Újabb nemzetközi szövetségben a MEKH

ĀHorváth Péter János hangsúlyozta, hogy a kiadott igazolások száma is azt mutatja, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a megújuló eredetű villamos energia felhasználása iránt