Gazdaság

Óriási pénzekhez jutnak a hazai cégek

György László: Magyarország kormányának az a célja, hogy minden korábbinál több cég jusson fejlesztési támogatásokhoz, főleg a legkisebb településeken azok a vállalkozások, amelyek eddig nem tudtak élni a pályázás lehetőségével

Csaknem hatszázmilliárd forint értékben jelennek meg pályázatok az új uniós kiírások első körében. György László elmondta, hogy a kiírások mindegyikének sajátossága, hogy a felhívások átfutási idejét, így a vállalkozások pénzhez jutását gyorsítják. 

Óriási pénzekhez jutnak a hazai cégek
Gyorsabban elérhetőek lesznek a források
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Emberi dimenzióban nehezen elképzelhető léptékben, 587 milliárd forint értékben hirdet meg pályázatokat a kormány a vállalkozások részére az új uniós pályázati időszak elindulásával – jelentette be tegnap György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstraté­giáért és -szabályozásért felelős államtitkára. Kiemelte: a cél az, hogy minden korábbinál több cég jusson fejlesztési támogatásokhoz, főleg a legkisebb településeken, azok a vállalkozások, amelyek eddig nem tudtak élni a pályázás lehetőségével.

A százmilliárd forintos Magyar Multi Program akár kis- és közepes vagy mikrovállalkozásoknak is szól, a lényeg, hogy az elbírálók lássák a cégben a növekedési potenciált
A százmilliárd forintos Magyar Multi Program akár kis- és közepes vagy mikrovállalkozásoknak is szól, a lényeg, hogy az elbírálók lássák a cégben a növekedési potenciált
Fotó: Vali.hu, Palyazat.gov.hu

Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt harminc évben tizenöt évenként jutott forráshoz annyi vállalkozás, mint amennyit a következő másfél évben a Magyar falu vállalkozásújraindítási és a Technológiaváltó programokkal kívánnak elérni.

A kormány szándéka továbbá, hogy célzottan támogassa a kiemelkedő hazai vállalkozásokat a Magyar multi és a Zöld nemzeti bajnokok programok keretében. A pályázati felhívás június elején várhatóan megjelenik – tette hozzá.

A százmilliárd forintos Magyar multi program kis-, közepes és mikrovállalkozásoknak is szól, a lényeg az, hogy az elbírálók lássák a cégben a növekedési poten­ciált, a regionális bajnokká válás lehetőségét – hívta fel a figyelmet.

A Magyar falu vállalkozásújraindítási programban a már jelenleg is pályázható huszonötmilliárd forint mellé újabb ötvenmilliárd forint támogatást irányoznak elő ősztől – ismertette György László.

Elmondta, hogy az új kiírások mindegyikének sajátossága, hogy a felhívások átfutási idejét, így a vállalkozások pénzhez jutását gyorsítják. A tervezhetőség érdekében a pályázatokat szakaszosan írják ki – mutatott rá az államtitkár. A cégeket arra biztatta, hogy kövessék a Palyazat.gov.hu és a Vali.hu oldalakat. Ezek feltételesen vissza nem térítendő támogatások lesznek, amelyeknél a támogatás odaítélésekor az összeg száz százalékát kifizethetik előlegként.

„Itt a lehetőség, hogy kanyarban előzzön az ország, hiszen a magyar kormány oltási programjának köszönhetően 3–6 hónap előnnyel rendelkezünk más európai országokhoz képest. Júniusban újraindítjuk a gazdaságot a vállalkozásokkal közösen, a gyors indítást az teszi lehetővé, hogy megkérdeztük őket arról, mire van szükségük a fejlődéshez” – összegezte György László.

Sokaknak segít a támogatási program

Bodó Sándor
Bodó Sándor
Fotó: MH

Június elsejével kibővül a Vállalatok munkaerő-támogatása program, amelybe nyártól minden, legalább egy hónapja regisztrált álláskereső bekapcsolódhat. Az újonnan csatlakozók esetében az eddig öt hónapos támogatási időszak fél évre hosszabbodik meg – jelentette be Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár tegnapi közleményében. Hozzátette, hogy a program mostanáig több mint tízezer ember munkába állását segítette, a támogatottak létszáma a bővítésnek köszönhetően akár a többszörösére is nőhet.

Nyártól a program keretében minden, legalább egy hónapja regisztrált, vagy 25 év alatti álláskereső könnyebben juthat újra munkához a program segítségével. A támogatás mértéke teljes munkaidős foglalkoztatás esetén havonta a bérköltség – vagyis a bruttó munkabér és szociális hozzájárulási adó – fele, de legfeljebb százezer forint lehet. A munkaadók az új feltételekkel tehát álláskeresőnként összesen akár hatszázezer forint támogatásban is részesülhetnek.
(ZD)

Újabb nagy értékű fejlesztések valósulnak meg

Ismét megnyílt az előminősítés az egészségipari támogatási programban, amelynek köszönhetően a közeljövőben akár ötvenmilliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg Magyarországon – közölte tegnap az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A koronavírus-járvány harmadik hullámának letörésében nagy szerepe volt annak, hogy az elmúlt egy évben a hazai egészségipar számos termékből önellátóvá vált, ezzel biztosítva a lakosság és a kórházak ellátását. Ilyen termékek például a sebészeti és egyszerű maszkok, az arcpajzs, a fecskendő, a különféle fertőtlenítőszerek és a magyar fejlesztésű lélegeztetőgépek is.

György László, az ITM gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára kijelentette: „Nem dőlhetünk azonban hátra, készen kell állnunk, hogy a magyar ipar bármikor csatasorba állítható legyen. Itt a lehetőség a kanyarban előzésre, hogy a magyar egészségipari termékek kikerüljenek a nemzetközi piacokra. Ezt segíti a 23 milliárd forint keretösszegű egészségipari támogatási programunk is, amelynek előminősítésére május 31-ig ismét lehet jelentkezni.”
(ZD)

 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom