Gazdaság

Az új helyzethez kell igazítani az idegenforgalmi szektor szabályozását

Adatszolgáltatás a célzottabb támogatásokért

A turizmus-vendéglátás ágazatot érintő stratégiai célú módosításáról szóló törvényjavaslat megvitatásával folytatta munkáját tegnap az Országgyűlés.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára emlékeztetett, kiemelkedő eredményeket mutatott fel a 2010 utáni években az ágazat, de a koronavírus-járvány példátlan csapást mért rá. Az élet újraindulásával szükség van arra, hogy a szabályozási környezetet is hozzáigazítsák az új helyzethez.

A kezdeményezés három fő területen hoz változást. Egyrészt a vendéglátóhelyek és turisztikai attrakciók üzemeltetőit is bevonják az adatszolgáltatásba a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ részére, hogy teljesebb képet kaphassanak az ágazat működéséről, ami segít a célzottabb támogatások biztosításában is. Ezenkívül lefektetik egy országos szálláshelyminősítési rendszer alapjait, így átláthatóbbá válik a szálláshelyszolgáltatási ágazat. Harmadrészt pedig megteremtik annak a lehetőségét, hogy a kormány nevesíthesse a turisztikailag kiemelt jelentőségű településeket – fűzte hozzá Dömötör Csaba.

Visszautalt rá, a kormány stratégiai ágazatként tekint a turizmusra, és ennek megfelelő támogatásokat biztosított. A kiemelt figyelmet a szektor kiemelt eredményekkel díjazta.

Kapcsolódó írásaink

Berobbant az online kereskedelem

ĀAz otthoni irodai és távoktatási berendezések értékesítésének meredek emelkedése volt tapasztalható, a laptopok forgalma a tavalyi második negyedévben a négyszeresére nőtt