Gazdaság

Gyuricza Csaba a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora

Gyuricza Csabát a MATE Szenátusa és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának egyhangú támogatását élvezve jelölték Áder János köztársasági elnök felé. A kinevezés 2021. május 1-től 2026. április 31-ig szól, melyet a szerdai napon adott át az államfő Gyuricza Csabának az innovációs és technológiai miniszter, Palkovics László, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Csányi Sándor jelenlétében.

Gyuricza Csaba a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora
Gyuricza Csaba átveszi Áder Jánostól a rektori kinevezését
Fotó: MTI

Gyuricza Csaba az egyetem modellváltása óta rektorhelyettesként látta el a rektori jogkört, valamint az intézményvezetői feladatokat is, valamint megbízott rektorként vezette a jogelőd Szent István Egyetemet is. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem a a gyöngyösi Károly Róbert Campus, a keszthelyi Georgikon Kar, a Kaposvári Egyetem és a volt Szent István Egyetem integrációjával jött létre. 2021 februárjában csatlakozott a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ is, melynek 3 évig volt főigazgatója a kinevezett rektor, aki hazánk legnagyobb egyetemét vezeti.

Gyuricza Csabát a MATE Szenátusa és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának egyhangú támogatását élvezve jelölték Áder János köztársasági elnök felé.

A hazai agrár-felsőoktatás megújításával a MATE Magyarország és Közép-Európa elsőszámú agrárfókuszú felsőoktatási intézményévé kíván válni. Az intézményi átalakítást követően, a nyugat-európai vezető egyetemeket alapul véve folyamatosan modernizáljuk és frissítjük az oktatott tárgyaink listáját, új, a jövő kihívásai miatt fontos, korszerű területeket emelünk be. Kiemelt jelentőséggel bír számunkra, hogy a megújult agrárképzésen keresztül évente legalább 3000 diplomásnak tudjunk minden körülmények között biztos megélhetést jelentő, jól fizető karriert biztosítani a modern magyar agráriumban” – hangsúlyozta Gyuricza Csaba rektor.

Az öt Campusszal és 22 intézettel rendelkező Egyetem elő kívánja segíteni – a több mint egy évszázados gazdag hagyományokra építve – hazánk gazdasági és társadalmi fejlődését, valamint a vidék és a mezőgazdaság újjáépítése, fejlesztése érdekében kiemelkedő oktatási, kutatási, innovációs és tanácsadási tevékenységeket kíván biztosítani.

Gyuricza Csaba mellett Czigány Tibor is megkapta kinevezését a köztársasági elnöktől. Őt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektorává nevezték ki július elsejétől három évig. Czigány Tibor Széchenyi-díjas és Gábor Dénes-díjas gépészmérnök, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. 2012-2019-ben a BME Gépészmérnöki Karának dékánja volt.

Gyuricza Csaba egyetemi tanulmányait a Gödöllői Agrártudományi Egyetem (GATE) Mezőgazdaság-tudományi Karán végezte 1996-ban, majd ugyanebben az évben egyszerre nyert felvételt a GATE és a Bécsi Agrártudományi Egyetem nappali doktori képzésére, s a két intézmény képzését párhuzamosan végezte el. A doktori fokozat megszerzése után tanszéki mérnök, egyetemi tanársegéd, egyetemi adjunktus, majd 2004-től egyetemi docens és az Európai Unió Közös Kutatóközpont - Környezetvédelmi Intézet nemzeti szakértője lett, majd 2012­–2015 között dékáni pozíciót töltött be. 2015-ben a Kaposvári Egyetem és a Szent István Egyetem professzora – ezzel Magyarország legfiatalabb agrárprofesszora lett. 2015–2017 között a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöki, 2017–2020 között a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatói pozícióját töltötte be. 2020. augusztus 1. és 2021. január 31. között a Szent István Egyetem megbízott rektora, 2021. február 1-től a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektori feladatokat ellátó megbízott intézményvezetője.

Kapcsolódó írásaink