Gazdaság

Növelték népszerűségüket a nemzeti parkok, több mint egymillió látogatót vonzottak tavaly

Őshonos állatfajták lakóhelyei

A Klímapolitikai Intézet és az Agrárminisztérium közös kutatása szerint tavaly több mint egymillióan látogattak el valamelyik nemzeti parkba, ami segített túllendülni a járványhelyzet okozta társadalmi bezártságon.

Növelték népszerűségüket a nemzeti parkok, több mint egymillió látogatót vonzottak tavaly
A Hortobágyi Nemzeti Parkhoz is számtalan turista utazott 2021-ben
Fotó: MH/Katona László

A kutatást az európai nemzeti parkok napjára készítették, amelyet 1999 óta minden évben május 24-én tartanak, ugyanis 1909-ben ezen a napon jöttek létre az első európai nemzeti parkok. Hazánkban elsőként a Hortobágyi Nemzeti Parkot hozták létre, 1973-ban. Kiemelték, a nemzeti park igazgatóságok elsősorban a természetvédelmet szolgálják, de ismeretterjesztést, kutatásokat is végeznek, részt vesznek a turizmusban, az ősi magyar háziállatfajok és fajták megőrzésében.

Mint írták 2010 óta 82 új, országos jelentőségű, védett természeti terület jött létre Magyarországon. A nemzeti park igazgatósági védett őshonos állatfajták állományainak nagysága meghaladta a 14 ezres egyedszámot. Hozzátették, hogy a Századvég 2021-es közvélemény-kutatása szerint az emberek túlnyomó többsége, 94 százaléka hallott már a hazai nemzeti parkokról.