Gazdaság

Megkezdődhet az érdi távhőtermelői telephely átalakítása

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) távhőtermelői létesítési engedélyt adott az Érdhő Távhő Termelő és Szolgáltató Kft. részére. Az engedély birtokában Érden is elindulhat a távhőtermelői telephely korszerűsítése egy magasabb hatásfokon működő kazán beüzemelésével.

Az érdi telephelyen megvalósítandó átalakítás lényege, hogy egy régi típusú melegvíz-kazán helyére magasabb hatásfokú, úgynevezett kondenzációs hőhasznosítású kazánt építenek be. A fejlesztés eredményeként primerenergia-megtakarítás érhető el, és ezáltal kevesebb üvegházhatású gáz kerül ki a szabadba.

A beépítendő 1,3 MW névleges hőteljesítményű földgáztüzelésű kazánon kívül még két másik hőtermelő egység működik a telephelyen, melyek 4,6 és 4,25 MW névleges hőteljesítménnyel rendelkeznek.

A földgáz felhasználású fűtőművel évente mintegy 32 800 GJ hőenergiát terveznek előállítani, amely mintegy 1000 lakás fűtését és használati melegvízigényét biztosítja.

A kondenzációs hőhasznosításhoz beépítésre kerül egy füstgáz hőhasznosító berendezés is, amely a kazánokból kilépő, jelentős energiatartalommal rendelkező füstgáz hőenergiáját nyeri vissza, ezzel javítva a berendezés hatékonyságát.

Az új technikáknak köszönhetően a fűtőmű hatásfoka, illetve az energiahatékonysága is növekszik, ezzel párhuzamosan az üvegházhatású gázok kibocsátása pedig csökken.

Kapcsolódó írásaink