Gazdaság

Egységes besorolást kapnak a szálláshelyek

A foglaltsági állapotok alapján még a tavalyi nyárnál is erősebb forgalom várható a szálláshelyeken. Az oltási igazolványnak továbbra is kiemelt szerepe marad az ágazatban

Több fontos változást is hoz a közeljövő, ezek célja, hogy a turizmus és vendéglátás még professzionálisabb szinten működjön. Magyarországnak nyárra sikerül elérnie a hatmillió beoltottat, amivel visszatérhet az emberek korábbi szabadsága.

Egységes besorolást kapnak a szálláshelyek
A változtatás célja, hogy megbízható minőséget kapjanak a vendégek
Fotó: MH/Katona László

Az Országgyűlés előtt lévő turisztikaitörvény-módosítás egységes szempontok alapján, egytől öt csillagig tartó besorolás alá vonja valamennyi magyarországi szálláshelyet – mondta a Magyar Turisz­tikai Ügynökség vezérigazgatója a szervezet hivatalos, szombaton közzétett podcast adásában.

Guller Zoltán hangsúlyozta, a változtatás célja, hogy megbízható minőséget kapjanak a vendégek, függetlenül attól, hogy szállodába vagy magánszálláshelyre látogatnak. Kiemelte, az új – több mint tíz országban működő – minősítési rendszer 2022 januárjától indul, a besorolást pedig a turisztikai ügynökség ingyenesen végzi 2024-ig.

A turisztikai ügynökség vezetője beszélt arról, hogy a jövő héten elfogadásra váró törvénymódosítás a szálláshelyekhez hasonló online adatszolgáltatást ír elő a vendéglátóhelyeknek és a különböző turisztikai attrakciók biztosítóinak is. Guller Zoltán úgy fogalmazott, szándékuk, hogy a hazai turizmus és vendéglátás irányítása ne intuíciók alapján, hanem – a nyugat-európai, amerikai multinacionális vállalatok mintájára – adatokra támaszkodva történjen.

Az ügynökség vezérigazgatója arra is felhívta a figyelmet a podcastban, hogy a parlament támogatásával jogszabályban rögzíthetik a turisztikailag kiemelt jelentőségű település fogalmát is. Guller Zoltán aláhúzta, az oltási igazolványnak továbbra is kiemelt szerepe marad az ágazatban, hiszen a koronavírus-járvány nem tűnt el.

A vezérigazgató abban is nagyon bízik, hogy Magyarországnak nyárra sikerül elérnie a hatmillió beoltottat, amivel visszatérhet az emberek korábbi megszokott szabadsága. Megjegyezte továbbá azt is, hogy a jelenlegi foglaltsági állapotok alapján talán még a tavalyi nyárnál is erősebb forgalom várható a hazai szálláshelyeken.

A Hungexpo készül az újranyitásra

„Gőzerővel készülünk a nyitásra, szeptembertől ismét fogadjuk a kiállítókat, látogatókat a budapesti kongresszusi és kiállítási központban” – nyilatkozta Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója a távirati irodának. Kitért arra, hogy kifejlesztettek egy olyan applikációt, amellyel érintésmentessé teszik a belépést.


A beengedőkapuknál egyszerre lehet fertőtleníteni és lázat mérni, a pavilonokban pedig olyan takarítási protokollokat vezettek be, amelyeknek része a vírusmentesítés. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a rendezvényszakma nagyon várta már az üzleti rendezvényekre vonatkozó részletes szabályozást, ami nélkül nem volt tervezhető az újraindulás. A napokban megjelent feltételek ismeretében kezdődhet meg a rendezvények előkészítése.
(KF)

Kapcsolódó írásaink