Gazdaság

Folytatódott a 2022-es büdzsé vitája

Míg a baloldali kormányok válság idején megszorításokkal éltek, a mostani nem elvesz, hanem támogat

Az elmúlt évek kormányzati lépéseinek eredményeként erős, ellenálló, kiegyensúlyozott szerkezetű magyar gazdaságot ért a válság, így az erős fundamentumok és a stabil államháztartás miatt a globálisnál kisebb volt a visszaesés, és gyorsabban indulhat újra a növekedés – emelte ki felszólalásában Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a 2022-es büdzsé vitáján az Országgyűlésben.

Említette az idei első negyedéves, 1,9 százalékos bővülést mutató, a vártnál is jobb GDP-adatot. Azt hangsúlyozta: a világ egyik legsebezhetőbb országából tíz év Fidesz–KDNP-s kormányzás után az Európai Unió egyik gazdasági motorjává lépett elő Magyarország. Harrach Péter (KDNP) arról beszélt, hogy ezt a költségvetést meg kell szavazni, mert támogatja és talpra állítja a magyar embereket és gazdaságot, segíti a visszatérést a járvány előtti helyzethez.

Schmuck Erzsébet (LMP) kiemelte: a költségvetés értékrendje egyértelműen mutatja, hogy a kormány képes-e olyan javaslatot kidolgozni a közpénz elköltésére, amely a társadalom javát szolgálja. Tordai Bence (Párbeszéd) aláhúzta: ez az egy százalék költségvetése, amely a fideszes elit vagyonának növelését célozza. Szatmáry Kristóf (Fidesz) a korábbi baloldali kormányok, és a 2010 óta kormányzó polgári oldal válságkezelését hasonlította össze.

Míg a baloldali kormányok a válság idején megszorító politikát folytattak, elvették a támogatásokat a családoktól, vállalkozásoktól, nyugdíjasoktól, a mostani válságkezelés óriási eredménye, hogy a kormány nem vesz el az emberektől, hanem visszaépíti a 13. havi nyugdíjat, a családtámogatásokat, támogatja a munkahelyek megőrzését és pluszpénzt biztosít az egészségügyben dolgozóknak – emelte ki.

Kapcsolódó írásaink