Gazdaság

Fokozódik az érdeklődés a külföldi utak iránt

A vírus egyáltalán nem törte meg az utazási hajlandóságot, sőt az utóbbi hónapokban egyre nőtt – mondta Bakó Balázs, aki arról is beszélt hogy pozitív szezonra számítanak

Lecsengőben a koronavírus-járvány harmadik hulláma, s az április 30-án bejelentett lazításokkal visszatért az optimizmus a turisztikai ágazatba. A védettségi igazolvánnyal rendelkezők már a külföldi nyaralásukat tervezik, és egyre többen foglalnak időpontot is – nyilatkozta lapunknak Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) szóvivője. Reményét fejezte ki, hogy jövőre az ágazat akár a 2019-es szintet is megközelítheti.

Fokozódik az érdeklődés a külföldi utak iránt
Bakó Balázs: A lazításokkal visszatért az optimizmus a turisztikai ágazatba
Fotó: MH/Katona László

– Milyen volt a hazai és a nemzetközi turizmus a koronavírus-járvány előtt?

– A 2019. évi forgalom mind a hazai, mind pedig a nemzetközi piacon kiemelkedő volt. A megszokott tendenciákat tapasztaltuk, a tavasz és az ősz jellemzően a körutazások, az európai városlátogatások és tengeri hajóutak időszaka. A téli hónapokban a síutak és az egzotikus üdülések népszerűek, nyáron pedig, az iskolai év végével, főként a kedvelt európai és észak-afrikai nyaralóhelyeket látogatják honfitársaink – ezek Görögország, Horvátország, Törökország, Olaszország, Spanyolország, Bulgária, valamint Egyiptom és Tunézia.

Tavaly február végén, amikor kontinensünkön, Olaszországban kitört a koronavírus-járvány, már lehetett sejteni, hogy a vírus Európa más területein is megjelenhet, és ez nagyon kedvezőtlen hatással lesz a turizmusra. A járvány megfékezésére 2020. március közepén bevezetett korlátozások nyomán a nemzetközi és a hazai turizmus egy időre lényegében leállt.

– Milyen volt a 2020-as év a turisztikai ágazatban?

– A tavalyi év a gazdaság számos szektora, és különösen a turizmus szempontjából rendkívüli év volt. A szabadidős célú nyári külföldi utazások nagyjából másfél hónapra korlátozódtak. Július közepén a Nemzeti Népegészségügyi Központ a karanténkötelezettség alapján három kategóriába sorolta be az országokat, szeptember 1-től pedig valamennyi ország piros kategóriába került, amelynek hatására drasztikusan visszaesett az elmúlt éveket messze alulmúló utazásszám. A járvány miatt globálisan és a hazai turizmus vonatkozásában is nyolcvan-kilencvenszázalékos volt a visszaesés.

– Mire számítanak idén? A koronavírus-­járvány megtörte a magyarok utazási kedvét?

– A vírus egyáltalán nem törte meg az utazási hajlandóságot, sőt az utóbbi hónapokban ez folyamatosan emelkedik. Az április 30-án megjelent kormányrendelet óta, miután a védettségi igazolással rendelkező szabadidős céllal utazóknak a külföldi utazásokról történő hazatérést követően nem kell karanténba vonulniuk, egyre többen érdeklődnek a külföldi utak iránt, és nőtt a foglalások száma is.

Tovább erősíti ezt a tendenciát, hogy mostanáig már tíz országgal megszületett a kétoldalú megállapodás, miszerint elfogadják egymás védettségi igazolásait, és értesüléseink szerint folyamatosan bővül ezen országok köre. Külön érdemes megemlíteni Görögországot, ahová – bár az egyeztetések még folynak – valamennyi Magyarországon elérhető covidvakcinára vonatkozó igazolással beengedik az utazókat. Elmondhatom, hogy a pozitív hírek hallatán bizakodóak vagyunk, bár tisztában vagyunk vele, hogy az idei év foglalásszám és forgalom szempontjából még nem lesz olyan, mint a 2019-es.

Nagyon sok múlik a nemzetközi és hazai átoltottságon, de akár már 2022-ben megközelíthetjük a 2019-es év adatait. Arra is számítunk, hogy az eltérő nemzetközi szabályozások okozta bizonytalanságok, és az utasok egyéni utazásszervezései során szerzett negatív tapasztalatok hatására mind többen fordulnak majd utazási irodákhoz. Fontos adalék, hogy – bár a korábbi évekhez képest szintén kisebb mértékben, de – januárban megindultak a foglalások és utazások a telente népszerű egzotikus üdülőhelyekre: Dubaiba, a Maldív-szigetekre, Zanzibárba, a Dominikai Köztársaságba és Mexikóba. 

Ezek az országok ugyanis negyvennyolc vagy hetvenkét órás negatív PCR-teszttel fogadták és fogadják a külföldi utazókat. A légitársaságok szintén negatív PCR-teszttel vagy védettségi igazolással engedélyezik az utazást. Lényeges információ, hogy a repülőgépek fedélzetén alkalmazott HEPA-szűrők a műtők levegőjének megfelelő tisztaságú, és körülbelül 3 percenként kicserélt levegőt biztosítanak, mivel a vírusok és kórokozók több mint kilencven százalékát kiszűrik.

Fontos még megemlíteni, hogy a repülőtereken, a külföldi szállodákban, valamint a turisták által sűrűn látogatott helyszíneken fokozott figyelmet fordítanak a biztonsági óvintézkedések betartására. Gondolok itt a repülőtereken a maszkviselésre, – ott és a repülőgépek fedélzetén jellemzően kötelező az FFP-maszkok használata –, a higiénés intézkedésekre, valamint a megfelelő távolság betartására.

– Lehet áremelkedésre számítani a külföldi utazásoknál?

– A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján drasztikus áremelkedésre nem számítunk, de az árfolyamváltozás befolyásolhatja az utazások árait. Nagyon fontos ugyanakkor az is, hogy mikor foglalunk. A charterjáratokat üzemeltető hazai utazás­szervezők, a nehezebben kiszámítható helyzet miatt óvatosabban kötik le a repülőgép- és külföldi szálláskapacitásokat.

Itt az elmúlt években rendelkezésre álló helyek nagyjából ötven százalékával lehet számolni. Fontos még megemlíteni, hogy a nagyobb nyugat-európai és skandináv küldőországok folyamatosan komoly kapacitásokat kötnek le a népszerű európai és észak-afrikai nyaralóhelyeken, ami a szálláshelykínálat további szűküléséhez fog vezetni.

– Mely országokba kevesebb a foglalások száma?

Jellemzően azokba az országokba, amelyekkel még nem született meg a kétoldalú, egymás védettségi igazolványait elfogadó megállapodás, illetve még nem egyértelműek a nyári beutazási szabályok. Ilyen például Olaszország és Spanyolország, de bízunk benne, hogy ezek a nyári időszakban nagyon kedvelt országok szintén feloldják a szigorú megkötéseket, és várják a magyar utazókat is. A lazításokra azért is lehet számítani, mert Olaszország és Spanyolország GDP-jének jelentős része származik a turizmusból, így tehát jól felfogott érdekük a mielőbbi nyitás.

– Mikor állhat vissza a járvány előtti szint?

– Ez nagyban függ az átoltottságtól. Mi arra számítunk, hogy jövőre elérhetjük a 2019-es szintet. Vannak ennél pesszimistább előrejelzések is, de mi optimisták vagyunk, és reméljük, hogy minél előbb a korábbi szintre áll vissza az embereknek életre szóló élményeket adó utazások száma.

– A hazai turizmusban mire számítanak?

– Már korábban elkezdődtek az előfoglalások, és a tavalyi év tapasztalatai, valamint a jelenlegi foglalásszámok alapján idén is nagyon erős belföldi szezonra számítunk, különös tekintettel a Balatonra és tavaink vidékére.

– Végezetül mit tanácsolnak még a külföldre utazóknak?

– Mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy külföldi utazás előtt kössön útlemondási, valamint betegség-, baleset- és poggyászbiztosítást. Az érvényes biztosítás most még lényegesebb, mint a járvány előtti időszakban, hiszen mindkét biztosítástípus covidmegbetegedés esetén is térít, illetve biztosítja a szükséges orvosi ellátást külföldön is. Fontos továbbá, hogy az utazni vágyók az utazási irodák mellett a Konzuli Szolgálat folyamatosan aktualizált honlapján is tájékozódjanak.

Kapcsolódó írásaink

Turizmus formálta albérletpiac

ĀAz enyhe emelkedés ellenére nincs reális indoka annak, hogy a bérleti díjak Budapesten elérjék a korábbi, európai összehasonlításban is magas árszínvonalat