Gazdaság

Átrendeződést hozhat a piacon, ha a bérlők megvehetik az önkormányzati lakásokat

Megszűnő bérletijog-adásvétel

Változhat az önkormányzati bérlakásokra vonatkozó szabályozás egy, a napokban megjelent, még el nem fogadott törvénytervezet szerint.

Átrendeződést hozhat a piacon, ha a bérlők megvehetik az önkormányzati lakásokat
Átrendeződést hozhat a piacon, ha a bérlők megvehetik az önkormányzati lakásokat
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Ez alapján a bérlők kedvezményes áron vásárolhatnák meg önkormányzati bérleményüket – derül ki az Ingatlan.com legújabb elemzéséből. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: „Ha most ismert formájában lép életbe a jogszabálytervezet, akkor eltűnhet a magyarországi lakáspiacról a bérleti jogok csereberéje, adásvétele. A költözést eddig úgy oldották meg a bérlők, hogy hivatalosan az önkormányzati lakás bérleti jogát egy másik lakás tulajdonjogára cserélték, de a legtöbb ügyletnek pénzben kifejezett értéke is volt.

A kedvezményes ár miatt sok bérlő várhatóan megvásárolja a bérleményét, így a bérleti jogok adásvétele eltűnhet a piacról.” Hozzátette: „2018 óta a tulajdonosok és közvetítők évente 237–327 ezer Budapesten és megyeszékhelyen található lakáshirdetést adtak fel az Ingatlan.com oldalán, de csak 0,2 százalék volt ezek közül a bérleti jogot kínáló hirdetések aránya. A legtöbb bérleti jogot Budapesten és Szegeden kínálták eladásra.”

Tavaly Budapesten a bérleti jogok kínálati négyzetméterára átlagosan 370 forint volt, ami az 52 százalékát tette ki a tulajdonjogra vonatkozó 751 ezer forintos átlagos négyzetméterárnak. A szegedi lakáspiacon pedig az átlagos négyzetméterár 46 százalékán „forognak” a bérleti joggal kínált lakások. A megyeszékhelyen a tulajdonjognál érvényes 425 ezer forintos átlagos négyzetméterárral szemben a bérleti jogot 195 ezer forintért kínálták fel.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom