Gazdaság

Zöldellenőrzés indul

A gyártótól, tanúsítótól bekérik a minősítő tanúsítványt vagy egyéb igazoló dokumentumot, és áttekintik a tanúsítók honlapján közzétett tájékoztatásokat

Tegnap indult, és június végéig tart a natúr- és biokozmetikai termékek fogyasztóvédelmi ellenőrzése. A kormányhivatalok, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium IT Laborja első körben a természetesként, bőrbarátként, zöldként hirdetett arckrémeket vizsgálja.

Zöldellenőrzés indul
Az ellenőrzés során azt mérik fel, hogy a termékekről, azok összetevőiről, egészségre gyakorolt hatásaikról szóló tájékoztatások megfelelnek-e a valóságnak
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A szakemberek a bevásárlóközpontoktól a szaküzleteken át a web­shopokig főként azt mérik fel, hogy a termékekről, azok tulajdonságai­ról, összetevőiről, egészségre gyakorolt hatásaikról szóló tájékoztatások megfelelnek-e a valóságnak – közölte lapunkkal az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A közleményben megállapították: a gyártók és forgalmazók a vásárlói igényekhez alkalmazkodva egyre többféle „zöld” és „természetes” kozmetikai terméket árusítanak natúr, bio, eco/öko, esetleg vegán megnevezésekkel. Az efféle állítások csak az árucikkek önkéntes minősítését követően, a megfelelő tanúsítvány birtokában tüntethetők fel a csomagoláson, címkén vagy leírásban.

A natúr termékek szintetikus kémiai anyagoktól mentesek, kizárólag természetes, növényi eredetű alapanyagokból (gyógynövény-, zöldség-, gyümölcskivonatokból) készülnek. A biokozmetikumok olyan natúrkozmetikumok, amelyek összetevői biogazdálkodásból származnak, így még magasabb minőséget képviselnek, mivel az alapanyaguk termesztésénél sem lehet vegyszereket használni.

Az ellenőrzés során a gyártótól, tanúsítótól bekérik a minősítő tanúsítványt vagy egyéb igazoló dokumentumot, áttekintik a tanúsítók honlapján közzétett tájékoztatásokat. Ha a vállalkozás nem tudja igazolni állítása valóságtartalmát, a fogyasztók megtévesztése miatt hatósági eljárás indul vele szemben. Az eljárás keretében egy-egy teljes termékcsalád vizsgálata is megtörténhet, az arckrémek után a test- és hajápoló készítményeket, kézkrémeket is csekkolhatják – tájékoztatott a minisztérium. Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: az ITM áprilistól októberig tartó nagy vizsgálatában termékköröktől függetlenül is ellenőrizteti a zöldállításokat.

A bio- vagy organikus, újrahasznosított, csomagolásmentes árucikkeknél azt nézik, hogy a környezetbarát jellegükre, fenntartható előállításukra vonatkozó tájékoztatások hitelt érdemlően igazolhatók-e. Ha egy gyártó, forgalmazó jogosulatlanul használja a tanúsító szervezetek logóit, vagy más módon téveszti meg a vásárlókat, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt akár több száz millió forintra bírságolható. A kozmetikumok ellenőrzési tapasztalatait júliusban, az általános vizsgálat eredményeit októberben tervezi összegezni az ITM.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár
Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Kapcsolódó írásaink