Gazdaság

Újabb nemzetközi szövetségben a MEKH

Az „Association of Issuing Bodies" (AIB) szervezethez való csatlakozás jelentős lépés afelé, hogy a hazai származási garanciák a nemzetközi piacon is elérhetőek legyenek – mondta Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke abból az alkalomból, hogy a MEKH csatlakozott a származási garanciák kibocsátásáért felelős szervek nemzetközi szövetségéhez.

Az erőművek által megtermelt villamos energia közcélú hálózatokon keresztül jut el a fogyasztókhoz. A hálózatok egyaránt továbbítanak hagyományos és megújuló technológiákkal előállított villamos energiát. Azon fogyasztók számára, akik kifejezetten megújuló energiaforrásból vagy nagy hatásfokú kapcsolt energiatermelésből származó villamos energiát kívánnak felhasználni, a termelők egy tanúsítvány, az úgynevezett származási garancia segítségével igazolják a szolgáltatott villamos energia megújuló eredetét. A MEKH 2014. január 1-je óta biztosítja a származási garanciák használatát és üzemelteti a szükséges elektronikus számlarendszert.

Horváth Péter János a csatlakozással kapcsolatban elmondta, a hivatal azon dolgozik, hogy a hazai származási garanciák az AIB hatáskörébe tartozó nemzetközi piacon is elismerhetők legyenek. Ennek egyik első lépése volt a csatlakozás, melynek eredményeként a jövő évben a hazai termelők előtt is megnyílhat a származási garanciák nemzetközi piaca – hangsúlyozta az elnök.

A MEKH 2014 óta 5 229 644 darab származási garanciát jegyzett be a számlatulajdonosok részére. 2019‑ben 461 911 darab, míg 2020‑ban már 1 781 597 darab származási garancia került be a hazai rendszerbe. Tavaly 1 136 Gigawatt villamosenergia-fogyasztás megújuló eredetét igazolták származási garancia tanúsítvány segítségével. Ez az éves hazai felhasználás megközelítőleg 2,5 százaléka. 2019-ben ez még csak 503 Gigawatt volt.

Horváth Péter János hangsúlyozta, hogy a kiadott igazolások száma is azt mutatja, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a megújuló eredetű villamos energia felhasználása iránt. A fogyasztónak csupán a megfelelő kiskereskedelmi ajánlatot kell választania ahhoz, hogy az igényeinek megfelelő eredetű, származási garanciával igazolt villamos energiához jusson – mondta a MEKH elnöke.

A MEKH tavaly decemberben kérte felvételét a származási garanciák kibocsátásáért felelős szerveket tömörítő AIB-be. A csatlakozási folyamatot az AIB 2021. május 7-én megtartott általános értekezlete zárta le, amelyen az AIB vezetőségét követően a tagok is egyhangú szavazással jóváhagyták a hivatal csatlakozását. A MEKH csatlakozásával 34-re bővült az AIB tagjainak száma.