Gazdaság

Emlékérme-kibocsátás az Európa Tanács magyar elnöksége tiszteletére

A Magyar Nemzeti Bank az Európa Tanács magyar elnöksége tiszteletére 2000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki.

Emlékérme-kibocsátás az Európa Tanács magyar elnöksége tiszteletére
Az emlékérme Európa egységét és a páneurópai szellemiséget hivatott jelképezni
Fotó: MNB

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács 1949. május 5-én alakult, jelenleg 47 tagja van. A regionális nemzetközi szervezet az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság szószólója. Magyarország 1990. november 6-án - huszonnegyedik tagként -, a keleti blokk országai közül elsőként csatlakozott a szervezethez.

2021-ben immáron második alkalommal látja el hazánk az Európa Tanács elnökségi feladatait. A szervezet kormányközi együttműködési fórumaként szolgáló Miniszteri Bizottság soros elnökségét hazánk 2021 májusa és novembere között tölti be.

A féléves magyar elnökség kitűzött prioritásai a nemzeti kisebbségek hatékony védelme, a jövő generáció, a vallásközi párbeszéd és a környezetügy támogatása, valamint felkészülés a jövő kihívásaira.

Az MNB „Európa Tanács magyar elnöksége, 2021” megnevezéssel 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki. A jegybank az emlékérmék figyelemfelkeltő, ismeretterjesztő szerepét kihasználva, egyrészt az Európa Tanács hazai ismertségének növeléséhez, másrészt Magyarország imázsának formálásához kíván hozzájárulni.

Az emlékérmék mindennapi fizetési forgalomban való használata kerülendő. A rajtuk szereplő névérték ezen érmék gyűjtői értékének megőrzését szolgálja.

Az emlékérme Európa egységét és a páneurópai szellemiséget hivatott jelképezni, ezért az előlapon finoman barázdált körgyűrűvel határolt középmezőben egy földgömb Európa-központú részletének ábrázolása látható a világűrből nézve.

Az emlékérme Európa egységét és a páneurópai szellemiséget hivatott jelképezni
Az emlékérme Európa egységét és a páneurópai szellemiséget hivatott jelképezni
Fotó: MNB

A központi motívum felett, a bal oldalon található a tervező, Bitó Balázs iparművész mesterjegye, jobb oldalon, két vízszintes sorban a „2000” értékjelzés és a „FORINT” felirat olvasható, melyek részben átnyúlnak a körvonalon. A finoman barázdált körgyűrűn, köriratban, bal oldalon a „MAGYARORSZÁG” felirat, lent a „BP.” verdejel, a verdejeltől kissé jobbra a „2021” verési évszám olvasható.

Az emlékérme hátlapján, ugyancsak finoman barázdált körgyűrűvel határolt középmezőben az Európa Tanács magyar elnöksége hivatalos logójának ábrázolása látható, melyen a nemzeti lobogó színeit heraldikai sráfozás jelöli. A körgyűrűn köriratban, fent az „AZ EURÓPA TANÁCS MAGYAR ELNÖKSÉGE”, lent a „2021. MÁJUS - NOVEMBER” felirat olvasható.

Az emlékérme hátlapján, ugyancsak finoman barázdált körgyűrűvel határolt középmezőben az Európa Tanács magyar elnöksége hivatalos logójának ábrázolása látható
Az emlékérme hátlapján, ugyancsak finoman barázdált körgyűrűvel határolt középmezőben az Európa Tanács magyar elnöksége hivatalos logójának ábrázolása látható
Fotó: MNB

A színesfém emlékérme 75 százalék réz, 4 százalék nikkel és 21 százalék cink ötvözetéből készült, súlya 16 gramm, átmérője 34 mm, széle finomrecés, a recéken a „HUNGARIAN PRESIDENCY ● COUNCIL OF EUROPE ● PRÉSIDENCE HONGROISE ● CONSEIL DE L’EUROPE •” szélfelirattal, amely angol és francia nyelven - az Európa Tanács két hivatalos nyelvén - ismétli meg a hátoldalon olvasható „AZ EURÓPA TANÁCS MAGYAR ELNÖKSÉGE” feliratot.

Az emlékérme korlátozott példányszámban jelenik meg, összesen 7 000 darab készíthető különleges, proof-like kivitelben.

Az emlékpénzek értékközvetítő és ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében, az „Európa Tanács magyar elnöksége, 2021” emlékérme a rendelkezésre álló készlet függvényében 2021. május 18-tól a kibocsátást követő egy évig névértéken vásárolható meg a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában.

Kapcsolódó írásaink

Újabb nemzetközi szövetségben a MEKH

ĀHorváth Péter János hangsúlyozta, hogy a kiadott igazolások száma is azt mutatja, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a megújuló eredetű villamos energia felhasználása iránt