Gazdaság

Népszerű agglomeráció

A (falusi) csok, a babaváró támogatás, valamint a kibővített kedvezmények egyaránt élénkítik a piacot

A járvány csupán ráerősített a nagyvárosokban tapasztalható kiköltözési hullámra. A vándorlási adatokból az látszik, Pest és Győr-Moson-Sopron megye a legnépszerűbb.

Népszerű agglomeráció
Felértékelődött a kertes ház, az építéshez, felújításhoz támogatások érhetők el
Fotó: MH/Katona László

A pandémia hatására az emberek sokkal több időt kénytelenek saját otthonaikban tölteni, így az eddig elégségesnek gondolt tér a távmunkának, illetve az online oktatásnak köszönhetően sok család esetében szűkösnek bizonyult. Mindeközben a belváros adta érték, mint a szolgáltatások közelsége már kevésbé játszanak fontos szerepet, felértékelődött a kertes ház, legyen az a külvárosban vagy az agglomerációban – válaszolták lapunk megkeresésére az Otthon Centrum szakértői.

Ennek hatására a belvárosi lakások vesztettek népszerűségükből, és azok, akik megtehették, előnyben részesítették a kertvárosi családi házakat, a trend egyaránt igaz a fővárosra és a hazai nagyvárosokra.

A KSH adataiból is jól látszik, hogy a községi jogállású települések vándorlási mérlege pozitívba fordult. A városból való kiköltözés nem elsősorban a pandémia következménye, az csupán ráerősített erre a folyamatra. A városi lakásárak az elmúlt évek során olyan szintet értek el, ami lehetővé tette, hogy lakóik családi házba költözzenek – jellemzően a külvárosban, vagy a szomszédos települések valamelyikén. A pandémia nyomán várhatóan rugalmasabbá váló irodai munkahelyek megkönnyítik az agglomerációban élők dolgát, mindez újabb családokat sarkallhat arra, hogy a külső városrészekben vagy akár az agglomerációban telepedjenek le a jövőben.

Kérdésünkre azt is elmondták, a vándorlási adatokból az látszik, hogy Pest és Győr-Moson-Sopron megye a legnépszerűbb. A 2020. évet összevetve az előzővel a már véglegesnek tekintett negyedévekben az a trend bontakozik ki, hogy megyétől függetlenül elsősorban a városokban csökkent a tranzakciószám, míg a községekben stagnált, illetve kismértékben nőtt. Az adatokból az is látszik, hogy elsősorban a gazdaságilag prosperáló nagyvárosok térségére jellemző a vándorlási nyereség.

Hozzátették, élethelyzettől függően a (falusi) csok, Babaváró hitel és egyéb további újonnan bevezetett kedvezmények – áfa, illetékmentesség – egyaránt fontosak a piac szempontjából, a most zajló folyamatok a lakásárnövekedéssel és a járványhelyzettel is összefüggnek.

A lakásfelújítási támogatás ráerősít a folyamatokra
 

A januártól elindult államilag támogatott lakásfelújítási program lendületet adott a korszerűsítésre váró lakások iránti keresletnek. Ezek ugyanis mindenhol jóval olcsóbbak az Ingatlan.com adatai szerint: Főként a Budapesten és Pest megyén kívüli lakáspiacon lettek népszerűbbek a korszerűsítendő lakások, az idei első negyedévben az érdeklődések harminc százaléka érkezett ilyen ingatlanra.

Budapesten és a fővárosi agglomerációban stagnált a felújítandók iránti kereslet. A Money.hu szakértő lapunk megkeresésére elmondták, a beoltottak arányának növekedése, valamint az óvatosság fokozatos lecsengését követően erősödés várható. A támogatott lakáshiteleknél is erőteljes növekedés jöhet az idén, részben azért, mert február óta már igényelhető az állami otthonfelújítási programhoz biztosított kamattámogatott kölcsön.

Továbbá a bankok az otthonfelújításhoz kapcsolódóan szélesítik termékpalettájukat, az államilag támogatott felújítási kölcsönön kívül egyéb lehetőségeket is kínálnak a felújítási munkák finanszírozásra, mint például az egyéb felújítási célú vagy szabad felhasználású jelzáloghiteleket, illetve a felújítási hitelcélra fordítható személyi kölcsönöket. Mindez pedig azért fontos, mert bár az otthonfelújítási támogatás egyik alapvető feltétele, hogy az igénylő(k) és gyermeke(ik) legalább egy éve a felújítással érintett ingatlan legyen az állandó lakhelyük, az újonnan vásárolt vagy újonnan bejegyzett lakás azonban ez alól kivételt képez.
(MOA)

Kapcsolódó írásaink

Turizmus formálta albérletpiac

ĀAz enyhe emelkedés ellenére nincs reális indoka annak, hogy a bérleti díjak Budapesten elérjék a korábbi, európai összehasonlításban is magas árszínvonalat