Gazdaság

Jól teljesítő ipar húzza fel a GDP-t

Hétindító. Az eurózónában az előző negyedéves időszakkal összevetve minimális visszaesés valószínűsíthető

Habár nyit az Egyesült Államok gazdasága is, a munkanélküliség csak lassan csökken. Idehaza piaci szempontból a legfontosabb jelentés a bruttó hazai termék első negyedévének első becslése, az ipar teljesítménye pozitívan járult hozzá a bruttó hazai össztermékhez.

Jól teljesítő ipar húzza fel a GDP-t
Az ipar válságállósága az első negyedéves adatokban is megmutatkozhat
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Helyreállhatott Kína kiskereskedelme a járvány után, a tavalyi év eleje miatt felpattanás látható, míg az ipar hamarabb talált magára, azonban így is látványos növekedést tudott felmutatni – mondta lapunknak Németh Dávid, a K & H bank vezető elemzője. Kifejtette, ami a világpiacot illeti, az Egyesült Államokban kedden közlik a kiadott építési engedélyek számát áprilisra vonatkozóan.

Lapunknak elmondta, a tavalyi beszakadást kedvező dinamika követi, egyben az elmúlt évek legmagasabb értéke, több mint 1,76 millió kiadott engedéllyel. Hozzátette, a megkezdett építkezések száma is hasonlóan magas lehet. Szerdán a Fed legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét hozzák nyilvánosságra, ebben az inflációra vonatkozó tartalmakat figyeli a piac, valamint a döntéseket megelőző vitát.

Németh Dávid elmondta még, csütörtökön a munkanélküliségi segélyért folyamodók számát közlik, ami heti adat. Noha nyit a gazdaság, a számok lassú tempóban csökkennek, négyszázötvenezer új igénylőre számít, ami pár tízezerrel alacsonyabb a múlt heti értéknél.

Ami az eurozónát illeti, kedden közlik az övezet első negyedéves GDP-jének első becslését. Negyedéves összevetésben, a negyedik negyedévhez képest enyhe visszaesés, az előző év azonos időszakával összehasonlítva pedig 1,8 százalékos visszaesés lehetett Németh Dávid szerint, azonban ez nem teljesen váratlan információ, voltak olyan adatok, amelyek erre utaltak.

Pénteken jelenik meg szintén az eurozóna Markit PMI indexe májusra vonatkozóan. Ez a mérőszám két részből áll. A szolgáltatószektorban – ahogyan az elemző fogalmazott – van potenciál a javulásra, 52–53 pontot várhatunk (a pozitív tartományt az ötven pont feletti értékek jelentik), míg a feldolgozóipar esetében már nem várható felpattanás, az előző havi 63 pont közelében maradhat az érték.

Idehaza piaci szempontból a legfontosabb jelentés a bruttó hazai termék első negyedévének első becslése, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) holnap publikálja az adatot. Németh Dávid szerint kettős folyamat figyelhető meg. Amíg az ipar jól teljesített (és ezen belül az építőipar vegyes képet mutatott), addig a szolgáltatószektor teljesítménye bizonytalan. Az előző negyedévhez mérten stagnálást valószínűsít az elemző, míg az előző év azonos időszakához mérten három és fél százalékos visszaesésre számít. Az elemző elmondta még, a héten közli a GKI a fogyasztói bizalmi indexet. E mérőszám tekintetében várható lesz ugyan javulás, azonban az érték alatta marad a járvány előtti időszaknak.

A jegybank egyhetes betéti kamata változatlan maradhat, erről a hét közepén dönt a jegybank.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom