Gazdaság

Európai konzultáció a „Fit for 55” csomagról

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt hirdetett a „Fit for 55” csomagról. „Arra bíztatjuk a hazai iparági szereplőket és más érdekelteket, hogy aktívan vegyenek részt a konzultációban, osszák meg a javaslataikat, hogy a kidolgozás alatt álló jogszabálytervezetben az ő véleményük is megjelenhessen – mondta Ságvári Pál, a MEKH nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese.

Az Európai Bizottság a szén-dioxid-mentes tüzelőanyagokra való áttérés megszervezése és Európa 2050-es klímasemlegességének elérése érdekében idén júniusban terjeszti elő a „Fit for 55” csomagot, amely az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának legalább 55%-os csökkentését irányozza elő 2030-ig.

A jogszabálycsomag széles körben érint több szakpolitikát a megújuló energia, az energiahatékonyság, a kibocsátás-kereskedelem, valamint az energiaadózás témakörében.

A megújuló energiáról és az energiahatékonyságról szóló irányelvekkel, a „Fit for 55” csomag intézkedéseivel, valamint az Európai Zöld Megállapodás célkitűzéseivel a jövőbeni gázpiaci jogszabályoknak is összhangban kell lenniük. Az Európai Bizottság konzultációjának célja az, hogy kikérje az érdekelt felek véleményét arról, hogy miként kell felülvizsgálni a gázirányelvet és a gázrendeletet.

Ságvári Pál, a MEKH nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese kiemelte, hogy a konzultáció kérdései a gázszektor költséghatékony dekarbonizációját érintik, vagyis azt, hogy a meglévő rendszerekhez miként illeszthetők a megújuló és alacsony szén-dioxid-kibocsátású gázok, úgy hogy az integrált, likvid és átjárható belső piacok működése továbbra is biztosítva legyen.

A MEKH részéről arra bíztatjuk az érintett hazai iparági szereplőket és más érdekelteket, hogy ők is osszák meg a javaslataikat, hogy a kidolgozás alatt álló jogszabálytervezetben az ő véleményük is megjelenhessen – hívta fel a figyelmet a MEKH elnökhelyettese.

Az Európai Bizottság tervezetét 2021. június 18-ig egyaránt véleményezhetik kormányzati szervezetek, iparági szereplők, civil- és környezetvédelmi szervezetek, kis- és középvállalkozások, tudományos egyesületek és az állampolgárok.

A nyilvános konzultáció dokumentumai erre a linkre kattintva érhetők el.

Kapcsolódó írásaink