Gazdaság

Egyre előkelőbb helyen hazánk a szellemitulajdon-védelemben

A világjárvány ellenére a nemzeti úton benyújtott bejelentések száma 2020-ban mindegyik oltalmi forma esetében növekedett az előző évihez képest, a trend idén is folytatódott

Hazánk az igen előkelő, 15. helyen áll az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarájának éves nemzetközi szellemitulajdon-védelmi indexében, megelőzve olyan gazdaságokat, mint az izraeli, a lengyel vagy a kanadai, alig elmaradva olyanoktól, mint Ausztrália és Dél-Korea. Az 53 országot vizsgáló tanulmány kiemeli, hazánk erős szellemi tulajdonjogi rendszerrel bír, illetve adókedvezményekkel segíti a kutatás-fejlesztést és a szellemitulajdon-védelmet.

Egyre előkelőbb helyen hazánk a szellemitulajdon-védelemben
Pomázi Gyula: Pozitívumként értékelték az elérhető adókedvezményeket
Fotó: MH/Purger Tamás

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarája által évente publikált nemzetközi szellemitulajdon-védelmi index (IP Index) azt méri, hogy az egyes országok mennyire motiváló és hatékony rendszert alakítottak ki a kreativitás ösztönzésére. Az IP Index kilencedik kiadása 53 globális gazdaság szellemitulajdon-jogi keretrendszerét vizsgálta ötven egyedi mutató alapján.

Magyarország az 53 országot rangsoroló lista első harmadában helyezkedik el, 78,23 százalékos értékeléssel, megelőzve ezzel a régiós átlagot – közölte hétvégén a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. Az idei jelentésben a vizsgált országok közül 32 pozitív javulást ért el pontszámai­ban, Kína és India például a szellemitulajdon-alapú innováció és kreativitást támogató környezet terén is komoly előrelépést tett.

„Magyarország a tavalyi évhez hasonlóan a 15. helyet foglalja el a rangsorban, ugyanakkor 2020-hoz képest 2,4 százalékponttal javítottunk a teljesítményünkön. Az IP Index kiemeli, hogy előremutató az Európai Uniós üzleti titkokról szóló irányelv magyar jogba való átültetése.

Szintén pozitívumként értékelték a kutatás-fejlesztést és szellemitulajdon-védelmet segítő adókedvezményeket, illetve az erős és kifinomult szellemi tulajdonjogi rendszerünket. Utóbbira éppen az idén 125 éves hivatalunk a biztosíték” – értékelt Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke.

Pomázi Gyula hozzátette, a hivatal kiemelt feladataként kezeli a vállalkozások, egyetemek tudatosabbá válását a szellemitulajdon-védelem területén. Ezzel ugyanis nem csupán azt érik el, hogy saját ötleteik hasznosításában monopolhelyzetet élvezhessenek, hanem egyben a magyar gazdaságot is ütésállóbbá, sikeresebbé tehetik.

A tavalyi eredmények is azt mutatják, hogy a magyar gazdaság szereplői elindultak a helyes ösvényen: a világjárvány ellenére a nemzeti úton benyújtott bejelentések száma 2020-ban szinte mindegyik oltalmi forma esetében növekedett az előző évihez képest, a trend idén is folytatódott. Az első negyedévben az újonnan benyújtott szabadalmi bejelentések száma 14 százalékkal növekedett, a védjegybejelentések számában pedig közel 32 százalékos növekedés figyelhető meg az előző év azonos időszakához képest.

Kapcsolódó írásaink