Ajánló

Egyre több vállalkozás, kutatóintézet figyel szellemi tulajdonára

Magyarország bizonyította kiválóságát a technológiai innovációban

Az idén 125 éves Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala nemcsak jelentős múlttal bír, de a folyamatok modernizációjával felkészül a digitalizáció térnyerésére is, és kiemelt feladatnak tekinti az e-ügyintézés fejlesztését.

Egyre több vállalkozás, kutatóintézet figyel szellemi tulajdonára
Pomázi Gyula: Kiemelt feladat az e-ügyintézés fejlesztése
Fotó: MH/Purger Tamás

Egyre több vállalkozás, kutatóintézet, egyetem figyel szellemi tulajdonára, mert felismerték, hogy jelentős gazdasági és versenyelőnyt jelent egy jól megtervezett szellemitulajdon-portfólió, -stratégia – hangsúlyozta Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke tegnap a hivatal 125 éves jubileumi ünnepségén.

Hozzátette, a hivatal törekszik arra, hogy tudatosítsa a szellemitulajdon-védelem fontosságát az ötletét megvalósítani és hasznosítani kívánó vállalkozásokban, emberekben, hiszen az elmúlt években a vállalkozások kevésbé voltak tudatosak e tekintetben.

Pomázi Gyula rámutatott, hogy amíg a nagyvállalatoknak, a fejlett országok kis- és középvállalkozói­nak alapvetés levédetni a szellemi tulajdonukat, addig Magyarországon a vállalkozások akár milliókat is veszíthetnek azzal, hogy nem használják ki ezt a lehetőséget. A korona­vírus miatti gazdasági visszaesés után pedig komoly lehetőséget jelenthet a cégek megerősítése különböző oltalmakkal – jegyezte meg az elnök.

Pomázi Gyula kifejtette, oltalom meglétével a versenyképességet lehet növelni, az 1895-ben elfogadott szabadalmi törvény egyik legfontosabb célja volt, hogy megóvja a gazdasági eredményeket, védje a feltalálókat, vállalkozásokat. Az elnök kitért arra, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala nemcsak jelentős múlttal bír, de fontos, hogy a folyamatok modernizációjával felkészül a digitalizáció térnyerésére, és kiemelt feladatnak tekinti az e-ügyintézés fejlesztését is. Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár köszöntőjében kitért arra, hogy kevés világszintű magyar márkanév, brand van, holott Magyarország már bizonyította kiválóságát a technológiai innovációban.

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára köszöntőjében rámutatott arra, tudatosítani kell a társadalomban, hogy alkotó emberek, műhelyek nélkül nincs haladás, versenyképes oktatás, gazdaság, társadalom, jövő.