Gazdaság

Új fejlesztési programokat kell elindítani

Magyarország elkötelezett a 2050-es karbonsemlegességi cél mellett: a napenergia, az elektromos közlekedés elterjesztése és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése áll a fókuszban

Az európai ipar globális versenyképességének megőrzéséhez kulcsfontosságú a zöldfordulat adta innovációs lehetőségek megfelelő kihasználása – mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technoló­giai Minisztérium államtitkára a Ma­thias Corvinus Collegium és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. közös konferenciáján tegnap. Ennek kapcsán szó volt az uniós célkitűzésekről, a fejlesztési programok megvalósításának módszereitől.

Új fejlesztési programokat kell elindítani
Fontosak az uniós célkitűzések, köztük a megújuló energiaforrások térnyerése
Fotó: MH/Purger Tamás

Az unió új eszköze az európai helyreállítási alap, erre most nyújtotta be Magyarország a Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervét. A 2021–2027-es időszakban rendelkezésre álló mintegy 2500 milliárd forintnak több mint negyven százalékát zöldcélokra, harmadát az egészségügy erősítésére, negyedét az oktatás fejlesztésére tervezi fordítani Magyarország – emlékeztetett Ágostházy Szabolcs európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár a konferencián.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára elmondta, a kormány környezetvédelmi tervei egybevágnak az uniós célkitűzésekkel. Magyarország elkötelezett a 2050-es karbonsemlegességi cél mellett: a napenergia, az elektromos közlekedés elterjesztése és a meghatározó ágazatok szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése áll az intézkedé­seinek fókuszában.

Adorján Richárd, a Pénzügyminisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy az uniós fejlesztések hazai társfinanszírozási igénye a szabályozási részletek és a projektek sikeres megvalósíthatósága miatt valójában magasabb, mint a szándékozott, hivatalosan kötelező minimum. A következő időszakban több komoly feladat áll az igazgatás előtt: egyszerre kell a 2014–2020-as időszakot lezárnia és a következő uniós ciklus tervdokumentu­mait letárgyalnia a bizottsággal, valamint az új fejlesztési programokat elindítania.

A tervezés rendkívül rugalmas hozzáállást, a konstruktivitást és a nemzeti érdek határozott képviseletét egyesítő tárgyalási stratégiát igényel. A fejlesztési programok sikeres végrehajtását pedig a végrehajtási rendszer folyamatos fejlesztése és egyszerűsítése, illetve a határozott és célorientált szakpolitikai koordináció biztosíthatja.

Kapcsolódó írásaink