Gazdaság

Hosszas egyeztetéseket követően dönt a kormány a hitelmoratórium sorsáról

Célzott segítség

A Magyar Bankszövetséggel és a Magyar Nemzeti Bankkal folytatott egyeztetéseket követően dönt a kormány a hitelmoratórium sorsáról – mondta a Világgazdaságnak Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A Magyar Bankszövetség a napokban jelezte, támogatja a továbbra is a moratórium meghosszabbításában a rászorulók, a járványban jelentős károkat elszenvedő családok és vállalkozások megsegítését.

Az államtikár továbbá kiemelte, a fő cél elsősorban az, hogy azoknak az ügyfeleknek biztosíthassák a támogatást, akiknek gazdasági helyzetük azt szükségessé teszi. Ugyanakkor a gazdaság jövőjének szempontjából fontos szempont, hogy visszatérjenek a rendes törlesztéshez azok az ügyfeleik, akik képesek rá – magyarázta Tállai András.

Hangsúlyozta, hogy a kormány a törlesztéshez visszatérők kezét sem szeretnék elengedni, hiszen a jogszabály előírja, hogy a halasztott kamatfizetést nem tőkésíthetik a bankok, és a moratórium következtében nem emelkedhet a törlesztőrészlet a korábbihoz képest, helyette viszont a futamidő hosszabbodhat meg.

Kapcsolódó írásaink