Gazdaság

A kormány célja, hogy a fiataloké legyen a jövő

Magyarország élen jár a beoltottak arányában Európában, ennek köszönhetően már április elején megkezdhettük a gazdaság fokozatos újraindítását – mondta lapunknak Schanda Tamás

A fogyasztóvédelem az elmúlt hetekben több mint 2600 boltot ellenőrzött, és jó tapasztalataik voltak: a legtöbben maradéktalanul betartották a védelmi szabályokat, ahol pedig hiányosságot fedeztek fel, ott szinte azonnal orvosolta a problémát az üzlet – nyilatkozta lapunknak Schanda Tamás, az Innová­ciós és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára. Beszélt a Klíma- és természetvédelmi akciótervről és többek között arról is, hogy egyre több fiatal választja a szakképzést.

A kormány célja, hogy a fiataloké legyen a jövő
Schanda Tamás: Jól halad a Klíma- és természetvédelmi akcióterv
Fotó: MH/Papajcsik Péter

– A karbonmentes, a villamosenergia-többlet innovatív tárolását elősegítő fejlesztésekre hatmilliárd forint keretösszegű pályázatot írtak ki. Mit lehet erről tudni?

– A magyar kormány nemcsak beszél a környezet megóvásáról, hanem cselekszünk is a tiszta Magyarország érdekében. Valójában erre szolgálnak a Klíma- és természetvédelmi akcióterv intézkedései. Az élet minden területén olyan újításokat, szabályokat vezettünk, illetve vezetünk be, amelyek hozzásegítenek minket ahhoz, hogy a teremtett világ értékeit minél jobb állapotban őrizhessük meg és adhassuk tovább a következő nemzedékeknek.

A fenntarthatóság és a gazdasági növekedés szerintünk összebékíthetők, leginkább az innovatív megoldások és technológiák elterjesztésével. A hatmil­liárd forintos keretösszeggel elindult a „Karbonmentes, többlet villamos energia innovatív elektrokémiai tárolását elősegítő fejlesztések megvalósítása” pályázaton 1-3 milliárd forintot igényelhetnek az önállóan vagy konzorciumban próbálkozó cégek, kutatók.

A vissza nem térítendő támogatásból a nyertesek a projekt költségének akár háromnegyedét fedezhetik, ennek az összegnek a kilenc százaléka előlegként is felvehető. A pályázatokat elektronikus úton, június 12-ig lehet benyújtani. A pontos részleteket, feltételeket a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal honlapján olvashatják el az érdeklődők. Párhuzamosan fut a hulladékhő hasznosítási lehetőségeinek feltárását célzó kiírás is, abban összesen ötmilliárd forinttal ösztönözzük a környezetbarát innovációt.

– Hol tart a Klíma- és természetvédelmi akcióterv végrehajtása?

– A közlekedés zöldítésétől az illegális hulladéklerakók felszámolásáig a tervezett ütemben haladunk előre a Klíma- és természetvédelmi akcióterv végrehajtásában. Persze a baloldalra most sem számíthatunk – ők csak akkor állnak ki a környezet védelme mellett, amikor jelszavakat kell skandálni. Amikor valódi tettekre van szükség, még arra is képtelenek, hogy az Országgyűlésben megszavazzák a szükséges változtatásokat. Nem támogatták a 2050-re előirányzott teljes klímasemlegességet megcélzó klímavédelmi törvényt sem. Nem baj, megszoktuk már, hogy szembeszélben kell dolgoznunk. Szerencsére ebben a munkában sem vagyunk egyedül: a magyar emberek túlnyomó többsége a szövetségesünk.

– Fokozatosan újranyitott az ország, a fogyasztóvédelem folyamatos ellenőrzéseket tart. Mik a tapasztalatok? Betartják az üzletek az előírásokat?

– Magyarország élen jár a beoltottak arányában Európában, ennek köszönhetően már április elején megkezdhettük a gazdaság fokozatos újraindítását. Ismét kinyithattak a nem napi fogyasztási cikket árusító boltok is, de az üzlethelyiség méretéhez igazodva egyszerre csak annyi vásárlót engedhetnek be, hogy a védőtávolság biztonsággal betartható legyen. A vásárlóteret és a bevásárlókocsikat folyamatosan fertőtleníteniük kell, a vevők számára kézfertőtlenítőt kell biztosítaniuk.

A fogyasztóvédelmi hatóság egy hónapja ellenőrzi, hogy a kereskedők eleget tesznek-e a veszélyhelyzeti szabályoknak. A kormányhivatalok munkatársai a felkeresett 2631 üzlet közül 383 helyszínen tapasztaltak jogsértést, az esetek több mint felében a kézfertőtlenítő hiányát. Nagyjából egyforma mértékben, mintegy 160-160 helyszínen fordult elő, hogy a bolt nem tartatta be a létszámkorlátozást vagy elmulasztotta kihelyezni a bejárathoz az egy időben beengedhető fogyasztók számáról szóló tájékoztatást. A jogsértő gyakorlatot a vállalkozások többsége azonnal, gyakran még az ellenőrzés ideje alatt kijavította.

Így bírságot mostanáig nem kellett kiszabni, és mindössze huszonhat esetben volt szükség a hiányosságok pótlására kötelező határozat kiadására. Mintegy 140 hibázó utóellenőrzése is megtörtént már, és a másodszori próbálkozásra ezeken a helyszíneken már semmi kifogásolnivalót nem találtak a kollégák. A hazai kiskereskedelem tehát nemcsak a folyamatos áruellátás zavartalan fenntartására képes a járványhelyzetben, hanem cégei mindent megtesznek a vevők és munkatársaik egészségének védelme érdekében is.

– Ezzel párhuzamosan új értékesítési csatornák is teret nyertek.

– Korábban sosem tapasztalt felfutásban van a biztonságos és kényelmes online értékesítés, a web­shopok a koronavírus magyarországi megjelenése óta harmadszor döntötték meg minden korábbi forgalmi rekordjukat. Az internetes és csomagküldő kereskedelemben idén márciusban 140 milliárd forintért vásároltunk.

– Ha a szakképzést nézzük, sikeresen zajlanak az érettségik. Elmondható, hogy egyre többen választják a technikumokat?

– A kormány célja, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek, ezért korszerűsítettük és támogatjuk folyamatosan a felsőoktatás mellett a szakképzést is. A 2020-ban megújult rendszer minden fiatal számára biztosítja, hogy a szándékaihoz és készségeihez legjobban illeszkedő, a munkaerőpiacon jól értékesíthető, tisztességes bért biztosító ismereteket sajátíthasson el.

A szakképzés a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően sokféle életpályát alapozhat meg. Az ötéves technikumok érettségit is adnak, ezzel megkönnyítik a továbblépést a szakirányú felsőoktatásba. A diákok tavaly ősztől ösztöndíjat és akár munkabért is kapnak, a vállalkozásokkal fenntartott egyre szélesebb kapcsolatrendszernek köszönhe­tően gyakran a leendő munkaadójuknál szerezhetnek gyakorlati tapasztalatokat. E kétségtelen előnyöket egyre több fiatal, egyre több család ismeri fel: a nyolcadik után továbbtanulók közül a legtöbb diákot idén is technikumba vették fel.

– Mi lehet a fő oka a szakképzés növekvő népszerűségének?

– A megújult szakképzési rendszerben a technikumok és szakképző iskolák versenyképes tudást és valódi szakmai tapasztalatot kínálnak, ahol a gyakorlati ismeretek elsajátításán van a hangsúly. A szakképzés népszerűségének növekedése új lehetőségeket teremt a gazdasági szereplők számára is. A cégek már tanulóidejük alatt fokozatosan bevonhatják a diákokat a termelésbe, részt vállalhatnak az általuk alkalmazott technológiákat és a vállalati kultúrát ismerő munkavállalók képzésében.

Az új rendszerben a duális partnerek jelentős mértékű, tanulónként akár havi kétszázötvenezer forint összegű adókedvezményben részesülhetnek. A szakképzés biztosítja a felkészült szakmai utánpótlást a termelő vállalkozásoknak, de a mérnökképzés előszobájaként egyenes utat nyit a szakirányú felsőoktatásba is.

A technikumok elvégzése után egy fiatal élethelyzetétől, karrierterveitől függően választhatja az azonnali elhelyezkedést is, egyre több esetben olyan cégnél, amelynek technológiá­ját, vállalati kultúráját már a tanulóévei alatt megismerte. De az érettségi birtokában tovább is tanulhat, akár egy olyan egyetemen, amely szakképzési együttműködésekben szűri ki az ígéretes tehetségeket, és középfokú szakirányú tanulmányait akár creditekben is elismeri.

Kapcsolódó írásaink