Gazdaság

Rugalmasságot biztosít a 2022-es költségvetés

Megalapozott a 2022-es központi költségvetési törvényjavaslat – közölte megállapítását honlapján az Állami Számvevőszék.

Rugalmasságot biztosít a 2022-es költségvetés
Az ÁSZ véleményét Domokos László elnök Lezsák Sándornak, az Országgyűlés alelnökének adta át az Országházban
Fotó: asz.hu

A tervezett bevételi előirányzatok teljesíthetőek, a kiadási előirányzatok pedig elegendőek a közfeladatok ellátására. Kockázatként a társasági adóbevétel alulteljesülése azonosítható.

Az Országgyűlésnek benyújtott véleményében az ÁSZ rámutat: a törvényjavaslat megfelel az Alaptörvényben meghatározott államadósság-szabálynak, valamint a költségvetésre vonatkozó jogszabályi előírásoknak is. Magyarország gazdasági teljesítményének volumene 2020-ban öt százalékkal esett vissza a 2019-hez képest.

A 2020-as megtorpanást követően 2021-ben és 2022-ben is növekedés várható. A törvényjavaslat 2022-re 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel, háromszázalékos inflációval, 5,9 százalékos GDP-arányos hiánycéllal, valamint a GDP 0,4 százalékát meghaladó biztonsági tartalékkal számol.

A 2022-es központi költségvetésről szóló törvényjavaslat meghatározó bevételi előirányzatainak 98,3 százaléka megalapozott. A számvevők szerint számolni kell azzal, hogy a koronavírus-járvány esetleges további hullámai hatással lesznek hazánk jövő évi költségvetésének végrehajthatóságára.

A költségvetési hiány megfelelő szinten tartása és az elkövetkezendő években annak három százalékhoz közelítő pályára állítása jelentős versenyelőnyt eredményezhet Magyarország számára a nemzetközi gazdasági környezetben.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom