Gazdaság

A rezsicsökkentés óta feleződött a közműtartozások száma

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) friss adatai szerint a rezsicsökkentés óta 54 százalékkal csökkent a hátralékos fogyasztók száma, a tartozások mértéke pedig ennél is nagyobb értékben esett – közölte csütörtökön a hivatal.

A rezsitörvény elfogadásával 2013-ban csökkent az áram-, a földgáz-, a távhő- és a víziközmű-szolgáltatás lakossági ára, összességében 25 százalékkal. Mivel ezeket az árakat azóta is sikerült tartani, európai összehasonlításban a magyar fogyasztók ma is a legkedvezőbb árat fizetik az áramért és a gázért – emlékeztetett a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

Ennek eredményeként a lakossági és nem lakossági közműtartozások összege jelentősen csökkent, ahogy a tartozást felhalmozók száma is. A közműtartozások összege - a hivatal ismertetése szerint - a lakossági szektorban 59 százalék , a nem lakossági fogyasztók körében pedig 62 százalék a csökkenés mértéke..

A 2013-as év végén (amikor a rezsicsökkentés életbe lépett), a földgázszámla kiegyenlítésével több mint 650 ezer lakossági fogyasztó esett késedelemben, mára ez a szám csaknem megfeleződött, ugyanis a kisebb rezsiszámlát könnyebb időben befizetni. Akkor, 2013 végén a földgázszolgáltatók (saját könyvelésében szereplő) lakossági kintlévősége 26 milliárd forint volt, ma 7,8 milliárd.
Ezek a tendenciák a villamosenergia- és a távhőszektorban is megfigyelhetőek – mutat rá a hivatal közleménye. 2013 végén közel 1,4 millió lakossági fogyasztó esett késedelembe a villamosenergia-számla kifizetésével, tavaly év végére azonban ez a szám kevesebb mint a fele, 660 ezer. A lakossági szolgáltatók által nyilvántartott tartozás összege is a felére csökkent, 27-ről 13 milliárdra. A nem lakossági fogyasztók tartozása pedig még nagyobb arányban, közel 55 százalékkal (18,5 milliárdról 8,3 milliárdra) mérséklődött.

A távhőszektorban a lakossági hátralékosok száma 167 ezerről 150 ezerre mérséklődött, az általuk felhalmozott tartozás azonban közel a felére csökkent (14,5 milliárdról 8,1 milliárdra). A nem lakossági hátralékosok száma egyharmaddal csökkent (12,4 ezerről 8 ezerre), az össztartozásuk pedig 55 százalékkal lett alacsonyabb (4,2 milliárdról csökkent 1,9 milliárdra).

Megírtuk azt is, a legfontosabb mérőszám a rezsikiadásokkal kapcsolatban, hogy azok a jövedelem mekkora hányadát teszik ki, 2002 és 2010 között ez az arány negyven százalék volt, a földgáz árát pedig – ígéretük ellenélre – úgy emelték többször is a szocialisták, hogy a régiós piaci ár csökkent. Ma nagyjából a jövedelmek valamivel kevesebb, mint hetedét teszi ki a rezsire fordított összeg.

Kapcsolódó írásaink