Gazdaság

A turizmust erősíti az átjárhatóság

A legtöbbféle szolgáltatást a szabadidő-alszámla tartalmazza, az év végéig bármelyik alszámláróllehet költeni a Szép-kártya által engedélyezett összes célra, akár vendéglátásra is

A fokozatos újranyitás folyamán a zsebek átjárhatósága megkönnyíti majd a Szép-kártyán lévő összegek felhasználását – válaszolták lapunk megkeresésére a Money.hu szakértői. Az átjárás az év végéig biztosított marad.

A turizmust erősíti az átjárhatóság
Irány a szálloda. A könnyítés nagy segítséget jelent a kikapcsolódni vágyóknak
Fotó: MH/Katona László

A Szép-kártya három, úgynevezett zsebe – a szálláshely, vendéglátás és szabadidő – a gyakorlatban a kártyához tartozó számla három alszámláját jelenti. A hivatalos besorolás szerint nézve a legtöbbféle szolgáltatást a szabadidő-alszámla tartalmazza, azonban április 25-től az év végéig bármelyik alszámláról lehet költeni a Szép-kártya által engedélyezett összes célra – válaszolták lapunk megkeresésére a Money.hu szakértői.

Kifejtették, ez a jelenlegi járványhelyzetben azért jelent könnyítést a Szép-kártyával rendelkezőknek, mert az elfogadóhelyek – például szálláshelyek, éttermek, mozik, színházak – zárva tartása, rendezvények elmaradása miatt nem biztos, hogy mindenki tudott költeni a kártyájáról a számára kedvező célokra. A fokozatos újranyitás folyamán a zsebek átjárhatósága megkönnyíti majd az összegek felhasználását.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek úgy fogalmazott – emlékeztettek a szakértők –, hogy a zsebek közti átjárhatóság gyakorlatilag kettő az egyben intézkedés: nemcsak a mintegy egymillió foglalkoztatottat támogatja, hanem a turizmust is. A Money.hu szakértőinek véleménye szerint mindhárom alszámlát korlátozottan lehet(ett) használni a járványhelyzet alatt, így a felhasználható összegkeret egy része sok kártyabirtokosnál megmaradhatott, bármelyik zsebet is nézzük. Az alszámlák átjárhatósága megkönnyítheti ezek felhasználását.

A felhasználásra azért is érdemes figyelni, mert a pénzforgalmi szolgáltató jogosult az utalás évét követő második naptári év május 31-ig fel nem használt pénzeszköz erejéig és annak terhére díjat felszámítani. A felszámított havi díj a fel nem használt pénzeszköz legfeljebb három százaléka, de legalább száz forint lehet. Azonban a már­cius 27-én megjelent kormányrendelet értelmében a veszélyhelyzet megszűnését követően hatvan napig a két évnél régebben a kártyára utalt összegek banki díjak megfizetése nélkül használhatók fel – magyarázták a szakértők. Az átjárhatóság év végéig marad meg.

Kapcsolódó írásaink