Gazdaság

A Széchenyi Gyógyfürdő a britek nagy kedvence, a Hősök tere mellett a budai Vár is népszerű

A fiatalok a bulinegyedbe járnak

Az egyes országok ki- és beutazási korlátozásai által meghatározott szabad hónapokban a külföldiek között 2020-ban kiemelkedő volt a Nagy-Britanniából hazánkba érkező vendégek száma – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A Széchenyi Gyógyfürdő a britek nagy kedvence, a Hősök tere mellett a budai Vár is népszerű
A Városligetben található fürdő a turisták egyik legkedveltebb célpontja
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A százezer szigetországbéli vendég körében a legkedveltebb desztináció továbbra is a főváros volt, ahol átlagosan három napot töltöttek a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján. A koronavírus-járvány terjedése előtt, 2020 első hónapjaiban különösen sok brit töltött el hosszabb-rövidebb időt Budapesten.

Tavaly az Egyesült Királyság a 6. helyen állt a magyarországi küldőpiacok rangsorában, az adatok szerint a szigetországból érkező vendégforgalom elsősorban a fővárosban koncentrálódott, a vendégéjszakák 88 százaléka Budapesten realizálódott. A látogatók negyven százaléka 18–34 év közötti, míg harminc százaléka a 35–44 éves korosztályból került ki. A mobilcellaadatokból kimutatható, hogy a főváros nyújtotta attrakciók közül az idősebbeket a klasszikus látnivalók – Parlament, Hősök tere, budai Vár −, míg a fiatalabbakat elsősorban a belváros népszerű szórakozóhelyei vonzották.

Az adatokból az is kitűnik, hogy sokan keresték fel a termálfürdőket is – különösen népszerű volt a Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda. A legnagyobb költési potenciált a 35–44 év közöttiek mutatták – írták a kutatásban. Az ebbe a korcsoportba tartozók több mint 1,7 milliárd forintot hagytak a magyar szálláshelyeken tavaly. A 35 év felettiek egy nap átlagosan húszezer forintot költöttek szállásdíjra, a 18–34 év közöttiek tízezer forintot, míg a 18 év alattiak 8500 forintot –írta közleményében a Turisztikai Ügynökség.

Kapcsolódó írásaink

A turizmust erősíti az átjárhatóság

ĀA legtöbbféle szolgáltatást a szabadidő-alszámla tartalmazza, az év végéig bármelyik alszámláróllehet költeni a Szép-kártya által engedélyezett összes célra, akár vendéglátásra is