Gazdaság

Mérsékelt ütemű drágulás a fővárosi ingatlanpiacon

Soroksáron lehet a legolcsóbban kertes házat vásárolni Budapesten

A használt ingatlanok járvány előtt tapasztalt áremelkedési üteme lassult a fővárosban, azonban abban továbbra sincs változás, hogy a legdrágábban még mindig az V. kerületben juthatunk lakáshoz – derült ki az Otthon Centrum összegzéséből.

Mérsékelt ütemű drágulás a fővárosi ingatlanpiacon
A belső kerületek panelei kerülnek a legtöbbe
Fotó: MH/Katona László

Az év első négy hónapjában az Otthon Centrum közreműködésével a fővárosban értékesített használt téglalakások átlagos négyzetméterára tovább emelkedett a múlt év azonos időszakához képest, az ár-emelkedés mértéke azonban elmaradt a járvány előttitől – ismertette a cég legfrissebb tanulmányát Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető. A számokat nézve Budán 835 ezer, a belvárosban 762 ezer, a külső pesti kerületekben 606 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár. A belvárosban ez ötszázalékos csökkenést, míg a külső pesti kerületekben ugyanekkora, Budán pedig hatszázalékos növekedést jelent 2020 első négy hónapjához képest.

Továbbra is Budapest V. kerületé­ben a legdrágábbak a használt téglalakások: a négyzetméterár átlaga 937 ezer forint volt, amit leginkább a II. kerület tudott megközelíteni 910 ezer forintos négyzetméterárral, míg a VI. kerületben mért 875 ezer forint a harmadik legdrágább a 23 kerület közül.

Ami a panellakásokat illeti, a belső kerületek lakótelepei bizonyultak a legdrágábbnak, ahol átlagosan 637 ezer forintos négyzetméteráron keltek el a lakások az év első négy hónapjában. Budán 607 ezer, a külső pesti kerületekben 512 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár.

Ez a Belvárosban hétszázalékos, a külső pesti kerületekben 4,5 százalékos, Budán egyszázalékos árnövekedést jelent 2020 első négy hónapjához képest. Budapest belvárosi kerületei közül a legtöbb panel a XIII. kerületben van, és ott 8 százalékkal értek többet ezek a lakások. Budán az olcsóbb XXII. kerületben 10,5 százalékkal, a III. kerületben 7,5 százalékkal, míg a legdrágább XI. kerületben 1 százalékkal emelkedett a lakások átlagos négyzetméterára.

A használt családi házak a fővárosban nagyobb számban Budán és a külső pesti kerületekben találhatók. A budai kerületekben átlagosan 647 ezer, a pesti kertvárosi részeken 405 ezer forintos négyzetméter volt az irányadó az első négy hónap értékesítési adatai alapján. Amíg Budán ez 20 százalékos árnövekedést jelentett, addig a pesti oldalon csak 3 százalékot.

A budai kerületek többségében átlagosan 650–750 ezer forintos négyzetméterárak fordultak elő, míg a XXII. kerület ennél valamivel olcsóbb volt. A külső pesti kerületek többségében átlagosan 500 ezer forintot fizettek négyzetméterenként. Ezek közül a XXIII. kerületben lehetett a legolcsóbban kertes házhoz jutni, ahol az átlagár alig több mint 250 ezer forint volt.

Kapcsolódó írásaink

Eredményesek az otthonteremtési támogatások

ĀA fellendülés időszaka kezdődhet idén Magyarországon, sok más európai államot megelőzve, a keleti vakcinák beszerzése körülbelül másfél hónapnyi előnyhöz juttatta hazánkat