Gazdaság

Nőtt az euróövezet és az EU kiskereskedelmi forgalma

Javuló adatok

A vártnál nagyobb mértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom márciusban az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat tegnapi jelentése alapján.

Éves viszonylatban több mint harmadával nőtt az otthoni munkavégzéshez szükséges, és a kapcsolattartási korlátozások miatt nagy keresletnek örvendő postai és internetes értékesítések forgalma – írták a közleményben.

Az euróövezetben 2,7 százalékkal, az Európai Unióban 2,6 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom márciusban az előző havihoz képest. Hozzátették, a tavalyit tizenkét százalékkal haladta meg a forgalom az euróövezetben és 11,6 százalékkal az Európai Unióban. Elemzők az euróövezetre a ténylegesnél kisebb, 1,5 százalékos havi és 9,6 százalékos éves növekedést vártak márciusban.

Az előző hónapban, februárban az euróövezetben 4,2 százalékos, az EU-ban 3,8 százalékos volt a kiskereskedelmi forgalom havi növekedése. Az üzemanyagok forgalma márciusban hozzávetőlegesen 17,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az EU-ban 14,1 százalékkal. Februárban tizenkét százalékkal állt az előző évhez képtest az üzemanyag-forgalom az euróövezetben és 11,1 százalékkal az EU-ban.

Kapcsolódó írásaink