Gazdaság

Márciusban jelentős többletek maradtak a gáztárolókban

Közzétette földgázpiaci elemzését a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Bár a szokásosnál jóval hidegebb volt az idei március, a nyugati országokkal ellentétben a hazai földgáztárolókban március végén is jelentős volt a többlet.

 Mindössze harmadszor lépte túl az egymilliárd eurót az exporttöbblet, ez először tavaly februárban, majd szeptemberben fordult elő.

Az előző hónaphoz viszonyítva az export 14,0 százalékkal, az import 13,5 százalékkal nőtt.

Márciusban új rekordot állított fel mind az export, mind az import euróban számolt értéke. Az export 11,058 milliárd eurót tett ki, 1,360 milliárd euróval több az előző havinál, és 2,019 milliárd euróval több az egy évvel korábbinál. Az export márciusi jelentős emelkedését már sejteni engedte az ipari termelés 16,5 százalékos emelkedése, amit csütörtökön közölt első becslése alapján a KSH.

Ahogy a havi export először haladta meg a 11 milliárd eurót az import sem volt eddig 10 milliárd eurónál nagyobb. A 10,045 milliárd euró értékű márciusi import 1,196 milliárd euróval volt nagyobb az előző havinál és 1,334 milliárd euróval nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Az idei első negyedévben az export 6,2 százalékkal, az import 3,3 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához viszonyítva. A negyedéves exporttöbblet 866 millió euróval 2,717 milliárd euróra javult.

A márciusi és az első negyedévi külkereskedelmi forgalom részletes adatait június 1-én közli második becslése alapján a KSH.
 

Kapcsolódó írásaink

Külföldön bíznak a hazai gazdaságban

ĀA kormány a munkát és a jövedelmet terhelő adók csökkentésével akarja segíteni a cégeket, mégpedig azzal, hogy folytatódni fog az adminisztráció és az adórendszer egyszerűsítése