Gazdaság

Az energetikai rendszer fenntarthatóságának biztosítása jelenti a kihívást

Magyarország nagyrészt elérte a biztonságos energiaellátáshoz szükséges forrás- és útvonaldiverzifikációs célokat, a következő években a rendszerek fenntarthatóságának biztosítása kerül a középpontba - mondta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökhelyettese online műhelyvitán.

A Duna Régió országainak Nemzeti Energia- és Klímaterveiről szóló online műhelyvitát a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK), valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezte.

A közlemény szerint az eseményen Ságvári Pál, a MEKH elnökhelyettese többek között azt hangsúlyozta, hogy megfelelő egyensúlyt kell találni az energetikai rendszerek fenntarthatósága és az energia megfizethetősége között.

Arra is rámutatott, hogy Magyarországon az összes beépített napelem-kapacitás mára meghaladja a 2000 megawattot, ugyanakkor ezzel párhuzamosan a kiegyenlítő piacokon jelentősen megnőttek az árak, ami azt jelzi, hogy a következő nagy feladat a nehezen szabályozható teljesítményű megújuló egységek rendszerbe integrálása lesz.

Az eseményen mutatták be a REKK 2020 decemberében kiadott szakértői tanulmányát, amely a Duna Régió országainak energiastratégiáit, klímavédelmi céljait és az ezekkel kapcsolatos intézkedéseket értékeli - olvasható az energiahivatal közleményében.

Kapcsolódó írásaink