Gazdaság

Eredményesek az otthonteremtési támogatások

A fellendülés időszaka kezdődhet idén Magyarországon, sok más európai államot megelőzve, a keleti vakcinák beszerzése körülbelül másfél hónapnyi előnyhöz juttatta hazánkat

A költségvetés biztosítja az újabb, januárban elindított támogatásokhoz szükséges forrásokat. A fizetések nem csak az egészségügyben fognak nőni, és folytatni lehet az adócsökkentést is, ha az élet visszatér a normális menetébe.

Eredményesek az otthonteremtési támogatások
Többgenerációs ingatlanra is fel lehet venni a csokot
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Eredményesek az otthonteremtési támogatások, az első negyedévben 6153 darab lakás épült, ez 29 százalékkal több, mint egy évvel korábban – közölte Varga Mihály közösségi oldalán közzétett posztjában, a Központi Statisztikai Hivatal adatait kommentálva.

A pénzügyminiszter jelezte: azzal számolnak, hogy a bővülés a következő időszakban is folytatódni fog. Kiemelte, hogy a költségvetés biztosítja az újabb, januárban elindított támoga­tásokhoz szükséges forrásokat is. Ennek részeként január 1-jétől az új építésű otthonok értékesítésének áfatartalma 27 százalékról öt százalékra csökkent, és azok a családosok, akik igénybe veszik a csokot, visszaigényelhetik az ötszázalékos áfát is új otthonuk vásárlásakor vagy építésekor.

A legalább egy gyermeket nevelő családoktól a felújítási költség felét – legfeljebb hárommillió forintig – átvállalja az állam, valamint hatmillió forintig kedvezményes otthonfelújítási kölcsönt is igénybe vehetnek a családok. Emellett január­tól teljes illetékmentességet biztosít a kormány azoknak, akik csokkal vásárolnak új vagy használt ingatlant, valamint 2021-től többgenerációs otthon létrehozására – azaz a családi házak tetőtér-beépítéséhez – is igénybe vehető a csok akár maximális, tízmillió forintos összege – ismertette Varga Mihály.

Varga Mihály: Tovább segítjük a családokat
Varga Mihály: Tovább segítjük a családokat
Fotó: MH/Purger Tamás

A keleti vakcinák beszerzése körülbelül másfél hónapnyi előnyhöz juttatta Magyarországot az uniós átlaghoz képest – a pénzügyminiszter erről is beszélt tegnap a Kossuth rádióban. Kiemelte, hogy a fellendülés időszaka kezdődhet idén Magyarországon, sok más európai államot megelőzve. A kormány ugyanakkor – tette hozzá – továbbra is óvatos, és számol a járvány hosszú távú hatásaival, ezért a 2022-es költségvetésben jelentős tartalékot különített el ilyen feladatokra. Fontos célnak nevezte a gazdasági következmények enyhítését is, hogy ismét mindenkinek legyen munkahelye, valamint újra működhessenek és fejlődhessenek a vállalkozások.

A költségvetés nem adta föl a korábbi szempontokat sem, ezért a 13. havi nyugdíj visszaadásához, és a családtámogatásokhoz is biztosítják a forrásokat jövőre – hangsúlyozta a tárcavezető. Varga Mihály szerint a fizetések nem csak az egészségügyben fognak nőni, és folytatni lehet az adócsökkentést is, ha az élet visszatér a normális menetébe. Az uniós költségvetés új ciklusára még nincs elfogadott kifizetési program, így a kormány a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a költségvetésből előfinanszírozza az Európai Uniós pályázatokat – tette hozzá a miniszter.

A külföldről hazatérők is jogosultak lehetnek a kedvezményekre
 

Novák Katalin
Novák Katalin
Fotó: MH

Itthoni munkavállalás esetén a külföldről hazatérők is jogosultak lehetnek a babaváró támogatásra és a családi otthonteremtési kedvezményre (csok) – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Novák Katalin közösségi oldalán a különböző élethelyzetekben lévő családok csokkal kapcsolatos kérdéseire válaszolt. Egy, az Egyesült Királyságban élő, Magyarországra hazaköltözni szándékozó házaspár kérdezte azt, hogy jogosultak-e a babaváró támogatásra és a csokra, ha három gyermeket terveznek és a feleség 41 évesnél fiatalabb.

A miniszter tájékoztatása szerint ennek feltétele, hogy a házaspár legalább egyik tagja itthon is helyezkedjen el, ekkor kilencven nap után megkaphatják a babaváró támogatást. Ha pedig azt vállalják, hogy 180 napon belül valamelyikük elhelyezkedik, a csokkal is élhetnek – fűzte hozzá. „Ez tehát azt jelenti, hogy tíz- plusz tízmillió forintot, sőt akár még egy hozzá kapcsolódó 15 millió forintos kamattámogatott csokkölcsönt is igényelhetnek. Várjuk őket haza!” – mondta Novák Katalin.

Egy másik házaspár arról kérdezte a minisztert, hogy ha korábban önként visszafizették a csokot, mert a vállalt gyermek nem született meg, később igényelhetik-e újra a támogatást? Novák Katalin azt mondta, ha szeretnék újra igénybe venni a csokot egy vállalt gyermekre, erre ismét lehetőségük van. A családokért felelős tárca nélküli miniszter felhívta a figyelmet arra is, hogy ennek érdekében nemrég módosították a jogszabályt.
(ZD)

Kapcsolódó írásaink