Gazdaság

Visszatérhetnek a befektetők a fővárosba

Az ingatlanpiac megtorpanásának és a koronavírus járvány kitörésének legnagyobb vesztese a főváros volt. Az év elején tapasztalható országos szintű fellendülés azonban Budapesten is éreztette hatását.

Visszatérhetnek a befektetők a fővárosba
Töretlen a népszerűsége a panellakásoknak
Fotó: MH/Katona László

Az egy évvel ezelőtti forgalmi mélypont után mára ismét megélénkült a fővárosi ingatlanpiac, a korábbi, általános érvényű trendek helyét részben újak vették át – derült ki az OTP Ingatlanpont tanulmányából. Töretlenül tart a januárban, részben az otthonteremtési támogatások hatására megindult roham, az agglomerációs települések mellett már a főváros külsőbb kerületeiben is megnövekedett keresletről számoltak be az szakértők.

Míg a pesti belváros – a Nagykörúton belülre eső terület – fellendülése még várat magára, a külvárosokban, illetve az agglomerációs településeken és a főváros budai oldalán is pezseg a piac. Az otthonteremtési támogatások év eleji bevezetésével Budapesten és környékén is nagy számban jelentek meg azok a vásárlók, akik korábban még kivártak. Januárban tovább erősödött a kivándorlás a belvárosból az agglomerációba, és a piac élénkülésével a budai oldalon a lakótelepek mellett a prémium ingatlanok iránt is megnőtt a kereslet.

„A kiemelkedő évkezdés után februárban és márciusban is hatalmas érdeklődés jellemezte szinte az egész fővárosi ingatlanpiacot. Egyedül a befektetési célú vásárlók visszatérése várat még magára, de márciusban már ezen a területen is érzékeltünk pozitív változásokat„ – írta a közleményben Laczi Csaba, az OTP Ingatlanpont budapesti régióvezetője.

Budapest egészét tekintve az árak egyelőre nem változtak a tavalyi évhez képest, de egyes kerületekben, például Zuglóban már tapasztalható némi áremelkedés. Az agglomeráció és a kertvárosok felértékelődése mellett a továbbra is a XIII., XI. és XIV. kerületek a legnépszerűbbek a vásárlók körében. Ennek oka, hogy ezek a népes és nagy kiterjedésű kerületek nagyon változatos beépítésűek, így itt minden érdeklődő megtalálhatja az általa keresett lakást vagy házat. Feltételezhetően a koronavírus járvány hatására megnövekedett az érdeklődés a korábban kevésbé forgalmas, kertvárosi jellegű területek iránt is, mint a XVI. és XVII. kerület.

Megfigyelhető a város budai oldalának további felértékelődése, a hagyományosan tömeges keresletet vonzó XI. kerület mellett a II., III. és XII. kerületek is fokozottan népszerűek az ingatlanvásárlók körében. Bár az alku lehetősége nem tűnt el teljesen a piacon, a megnövekedett kereslet miatt nem jellemző, hogy jelentős árcsökkentést tudnának realizálni a vevők, az ingatlanok többsége irányáron cserél tulajdonost, sőt esetenként a vevők – a vírushelyzet előtti boom időszakát idézve – egymásra is licitálnak.

Az OTP Ingatlanpont szakértőinek tapasztalata, hogy a vásárlók alaposan felmérik a piaci lehetőségeket, és megfontolt döntéseket hoznak, ugyanakkor a jó áron meghirdetett ingatlanok átlagos értékesítési ideje tíz nap, így annak, aki igazán jó vételt szeretne, most sincs ideje halogatni. A legnépszerűbb ingatlanok a pesti oldalon a 40-60 négyzetméteres, jó állapotú használt lakások, ezek jellemzően 600-700 ezer forint közötti négyzetméteráron kelnek el. A budai kerületekben a nagyértékű, nagy alapterületű ingatlanok iránt is nagy a kereslet. Szintén töretlen a népszerűsége a budapesti panellakásoknak. A vásárlási szándékú érdeklődők mellett megjelent egy új csoport is a keresleti oldalon, ők csak tájékozódni szeretnének a fővárosi ingatlanpiac folyamatairól és az ingatlanárak alakulásáról, hogy a lehető legtöbb információt gyűjtsék össze saját ingatlanjuk értékesítéséhez.

Kapcsolódó írásaink