Gazdaság

Magyarország vállalta a klímasemlegességet

Fogyasztóbarát energiatermelés

A jövő klíma- és fogyasztóbarát energiatermeléséről beszélget ifjabb Chikán Attilával, az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. vezérigazgatójával Áder János köztársasági elnök Kék Bolygó című podcastjának tegnap közzétett adásában – közölte az MTI.

Magyarország vállalta a klímasemlegességet
Áder János
Fotó: MH

Az államfő emlékeztetett rá, hogy Magyarország és az Európai Unió vállalta, hogy 2050-re klímasemlegessé válik. Tájékoztatása szerint Magyarországon 2018-ban mintegy 68 millió tonna volt az éves szén-dioxid-kibocsátás, a cél, hogy ezt 7 millió tonnára csökkentsék.

Chikán Attila erre reagálva kifejtette: a következő generációk érdekében a kibocsátáscsökkentési tervet „meg lehet és muszáj is megoldanunk”. Ha a világ nagy kibocsátói úgy tesznek, mint eddig, akkor az életfeltételek kedvezőtlen változásai miatt az embereknek a sivatagos és az egyenlítői területekről „el kell menekülniük”, illetve a tengerszint megemelkedése miatt országok tűnhetnek el. Áder János felidézte: a szén-dioxid-kibocsátás mérséklése mellett Magyarország vállalta, hogy az azt elnyelő erdőterületek nagyságát növeli, a jelenlegi 21 százalékról 30-ra.

Kapcsolódó írásaink