Gazdaság

A nagykunsági szilvapálinka európai uniós oltalmat kapott, védett elnevezés lett

Nemzetközi elismerés

Az Európai Bizottság tegnapi döntésével a nagykunsági szilvapálinka védett elnevezés lett az Európai Unióban – közölte tegnap az Agrárminisztérium (AM).

A szilvapálinka előállítása Jász-Nagykun-Szolnok megyének kizárólag a Tisza vonalától keletre elhelyezkedő területéről származó szilva felhasználásával és ezen a területen elhelyezkedő feldolgozó szeszfőzdékben történhet, ugyanis történelmi tradíciói vannak a szilva termelésének.

A termőterületen a legnépszerűbb fajták a besztercei és a vörös szilva. A Nagykunságra jellemző klimatikus adottságok, a napsütéses órák magas száma miatt különösen ízgazdag – írták a közleményben. A pálinka legalább negyven százalékban vörös szilvából, illetve besztercei szilvából készül.  A nagykunsági szilvapálinka nemzetközi viszonylatban is elismert termék, az exportértékesítés területe széles, Romániától Kanadáig terjed – ismerteti a minisztérium közleménye.

A Nagykunsági szilvapálinka a korábban már bejegyzett elnevezések után – pálinka, törkölypálinka, békési szilvapálinka, gönci barackpálinka, kecskeméti barackpálinka, szabolcsi almapálinka, szatmári szilvapálinka, újfehértói meggypálinka és vasi vadkörtepálinka a tizedik magyar pálinka, ami uniós oltalmat kapott.

Kapcsolódó írásaink