Gazdaság

Kiugró ipari teljesítmény várható

Hétindító. Márciusban az előző év azonos időszakához képest valószínűleg javul a külkereskedelmi mérleg

Az ipari termelés szempontjából növekedés várható hazai viszonylatban, valamint a külkereskedelmi mérleg pozitívan zárta az áprilisi hónapot. A britek elsők között jelenthetik be, hogy mérsékelni fogják az állampapír-vásárlásokat, az Egyesült Államokban pedig rohamtempóban javulhat a munkaerőpiac.

Hétfőn érkeznek a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index áprilisi adatai. A piaci konszenzus ötvenegy körüli értéket vár – tájékoztatta lapunkat Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Azt is elmondta, hogy csütörtökön derülnek ki az ipari termelési adatok, ahol alacsony bázissal mintegy tizenhárom százalékos növekedést várnak, a piaci konszenzus pedig 15–16 százalék körül mozog majd.

A pandémiás időszak kihatásainak köszönhetően csaknem 13–15 százalékkal lehet nagyobb az ipari termelés, mint egy évvel korábban. Éves szempontból az első negyedév jónak ígérkezik. A márciusi kiskereskedelmi forgalom alakulásáról szintén csütörtökön kaphatunk bővebb információt. A legutóbbi értékek alapján elmondható, hogy majdnem hatszázalékos visszaesés volt éves szinten.

A márciusi adatok alapján javulást várnak, hiszen az alacsonyabb tavalyi évi bázis és a beszállítói forgalmi korlátozások közrejátszásával -5,4 százalékos érték feltételezhető. Ezzel nagyjából félszázaléknyi javulást valószínűsítenek, de havi alapon mégis visszaesésre kell számítani.

Pénteken érkeznek meg a márciusi külkereskedelmi adatok, ahol viszonylag jobb teljesítményre számítanak. Az előző évhez képest várhatóan javulni fog a külkereskedelmi mérleg a friss adatok alapján. Az export jobban teljesített márciusban, mint az import, javítva a külkereskedelem márciusi mérlegén, így pluszban zárva a negyedévet.

Ami az európai piacokat illeti, szerdán a szolgáltató szektorból is érkeznek a számok. A feldolgozóiparnál hatvan körüli értékek várhatóak. A korlátozások feloldásával Európa-szerte javulásra számítanak a beszerzési és menedzselési indexek terén. Németországban egy százalék körüli havi visszaesés következhet be az ipari rendelésállományban. Az elkövetkezendőkben ugyanakkor havi összevetésben erős növekedés várható.

Csütörtökön lesz a Bank of England, vagyis az angol jegybank kamatdöntő ülése. Elsők között jelenthetik be, hogy mérsékelni fogják az állampapír-vásárlásokat. Elkezdik csökkenteni a jelenlegi, heti szinten mintegy 4,4 milliárd angol fontnyi állampapír-vásárlást. Ez a mérséklés hozamemelkedést hozhat az angol állampapírok piacán.

Amerikában pénteken a munkaerőpiac áprilisi adatai plusz egymillió új foglalkoztatottat jelenthetnek. Rohamtempóban javulhat az amerikai munkaerőpiac annak ellenére, hogy még mindig jelentős a munkaerő-deficit a válság előtti szinthez képest. A márciusi hat százalékról áprilisra 5,7 százalékra süllyed a munkanélküliségi ráta.

Kapcsolódó írásaink