Gazdaság

Tíz százalék közelében a keresetek növekedése

Hónapról hónapra kismértékben ugyan, de országos átlagban élénkül a bérek emelkedése – mondta Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár

Februárban a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 9,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset pedig 9,5 százalékkal emelkedett.

Tíz százalék közelében a keresetek növekedése
A legkisebb keresetek emelkedése felfelé húzza a többi bérkategóriát is
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Magyarországon hónapról hónapra kismértékben ugyan, de élénkül a bérek emelkedése országos átlagban – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára tegnap az M1-en a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) februári kereseti adatait kommentálva – közölte az MTI. Bodó Sándor kifejtette, hogy a fizetések alapját részben az adja, hogy a gazdaság milyen hatékonyan képes működni, részben pedig a minimálbér és a garantált bérminimum, hiszen ezek húzzák fel a többi bérkategóriát is. Felidézte, hogy míg 2010-ben a minimálbér 73 500 forint, a garantált bérminimum pedig 89 500 forint volt, idén februártól előbbi 167 400 forintra, utóbbi pedig 219 000 forintra emelkedett.

Februárban árnyalatnyit élénkült a keresetek emelkedése, januárban 9,5 százalékos volt a keresetek éves növekedési üteme – közölte KSH. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 414 400, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 425 100 forint volt. Ismertették, hogy a bruttó medián kereset, aminél ugyanannyian keresnek kevesebbet, mint ahányan többet, 320 600 forint volt a teljes munkaidőben foglalkoztatottak körében, ami 9,7 százalékkal magasabb a tavaly februárinál.

A munkáltatók teljes körére, vagyis az öt foglalkoztatottnál kisebb vállalkozásokat is számolva, de a teljes munkaidőben foglalkoztatottak körében 401 900 forint volt a bruttó átlagkereset, 9,6 százalékkal több, mint egy éve. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 275 600, a kedvezményeket is figyelembe véve 284 100 forintot ért el.

A prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli a rendszeres bruttó átlagkereset 391 100 forintra becsülhető, ez 10,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A bruttó keresetek a vállalkozások körében 8,9 százalékkal, a költségvetésben – az egyes előmeneteli rendszerek ütemezett béremeléseivel összefüggésben – 13,5 százalékkal nőttek. 2021. január–februárban a bruttó átlagkereset 412 700 forintot ért el, mindkettő 9,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Jelentős exporttöbblet februárban
 

Februárban az export euróban számolt értéke 1,9 százalékkal, az importé 5,3 százalékkal nőtt. Az aktívum 849 millió euró volt, 262 millió euróval kisebb a tavaly februárinál – jelentette tegnap második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A közleményből kiderül, hogy januárhoz képest az export szezonálisan és a munkanappal kiigazított volumene 1,7, az importé 5,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz mérve, 2,9 százalékos volt az export és 6,4 százalékos az import növekedése.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a behozatalban és a kivitelben egyaránt 5,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva.
(JL)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom