Gazdaság

Homolya: Csökkenteni kell a károsanyag-kibocsátást

Fásítás a vasút mentén

A klímacélok eléréséhez szükség van a vasúti közlekedés arányának növelésére és a közúti közlekedés zöldítésére – hangsúlyozta Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója tegnap az online megrendezett 7. MAÚT Magyar Út- és Vasútügyi Társaság Innovációs Fórumon.

Homolya Róbert elmondta, az Európai Unióban az üvegházhatású gázok kibocsátásában a közlekedés 25 százalékot képvisel, ennek a mennyiségnek a háromnegye­déért a közúti közlekedés, 12–14 százalékáért a vízi és légi közlekedés, kevesebb mint egy százalékért a vasút felel. Felidézte, hogy az európai uniós elvárás alapján 2050-re kilencven százalékkal kell csökkenteni a károsanyag-kibocsátást a közlekedésben.

A fórumon rész vett Áder János köztársasági elnök is, aki elmondta, hogy a hazai szén-dioxid-elnyelő kapacitás növelése érdekében gyarapítani kell az erdősített területek nagyságát. Hozzátette, hogy a fásítás természetesen nem történhet a legjobb mezőgazdasági területeken, de jó módszer lehet erre fasorokat telepíteni az utak, autópályák, vasutak mentén. (ZD)

Kapcsolódó írásaink