Gazdaság

Magyar-szerb konzultáció a megújuló energiáról és az energiahatékonyságról

A megújuló energiával és az energiahatékonysággal kapcsolatos tapasztalatokról egyeztetett Tóth Tamás és Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) két elnökhelyettese a szerb Bányászati és Energetikai Minisztérium államtitkáraival, tudatta lapunkhoz eljuttatott közleményében a hivatal.

Magyar-szerb konzultáció a megújuló energiáról és az energiahatékonyságról
Cél a mostani naperőmű-kapacitás megháromszorozása
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az online találkozón Tóth Tamás, a MEKH általános elnökhelyettese Jovanka Atanacković és Zoran Lakićević államtitkárok számára ismertette, hogy a megújulók területén hazánkban gyors ütemű fejlődés látható, hiszen az összes napelem-kapacitás mára elérte a 2000 MW-ot, és szinte az egész országban folyamatosan épülnek az új naperőművek, így Magyarország korábban is elérheti a 2030-ra célként kitűzött 6500 MW naperőművi kapacitást.

A 2019. május 1-től kizárólagosan használt új támogatási forma, a megújuló energiaforrásból előállított villamos energia támogatására szolgáló METÁR pályázatok eredményeit ismertetve Tóth Tamás elmondta, hogy már az első aukció is jelentős áresést hozott, ekkor még maximum 20 megawattos erőművekre lehetett pályázni. A második tenderen már 50 megawatt volt a felső korlát, ami további áresést hozott. Az elnökhelyettes elmondta, a második METÁR-tenderen a legtöbb pályázó már a piacon elérhető villamosenergia-árhoz hasonló árat kínált. A második pályázaton támogatott beruházások segítségével évente 343 GWh villamosenergia-mennyiség előállítása valósulhat meg megújuló forrásból.

A MEKH általános elnökhelyettese bemutatta a hivatal energiahatékonysággal kapcsolatos feladatait és az elmúlt években elért eredményeket. Beszámolt arról az új szakpolitikai eszközről, az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszerről is, amely hazánkban 2021. január óta működik, és a 2021-2030-as időszakban évi 7 PJ plusz energiamegtakarítást várunk tőle. Az EKR rendszer bevezetése, működtetése és ellenőrzése a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal feladata.

A konzultációnak kiemelt aktualitást adott, hogy a szerb törvényhozás április 21-én fogadta el a megújuló energiaforrásokról és az energiahatékonyságról szóló új törvényeket az európai uniós jogharmonizációt szolgáló energetikai törvénycsomag részeként, így a végrehajtási rendeletek előkészítése során fontos támpontként tekintenek a magyar tapasztalatokra. Szerbia 2040-re 40 százalékos megújuló energia részesedést tervez elérni a teljes energiafogyasztásban, amit 2050-ig 50 százalékra növelnének.

Kapcsolódó írásaink