Gazdaság

Kedvező tendenciák indultak a magyar munkaerőpiacon

A közfoglalkoztatottak száma csökken, mivel a versenyszféra fel tudja szívni a most munka nélkül maradtakat

Növekvő tendenciát mutat a foglalkoztatottak számának alakulása, Magyarországon 4,616 millió munkavállaló van.

Kedvező tendenciák indultak a magyar munkaerőpiacon
Az építőiparban is erősödik a foglalkoztatottság
Fotó: MH/Purger Tamás

A magyar munkaerőpiacon kedvező tendenciák indultak – hangsúlyozta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára tegnap az M1-en a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) márciusi munkaerőpiaci adatait kommentálva. Hangsúlyozta, növekvő tendenciát mutat a foglalkoztatottak számának alakulása, Magyarországon 4,616 millió munkavállaló van, 66 ezer fővel dolgoznak többen az előző hónaphoz képest.

Kifejtette, ebben van minimális szezonális hatás, de jelentős átjárás tapasztalható az ágazatok között. Az egyes ágazatokból elbocsátott munkavállalókat más ágazatok foglalkoztatni tudják, ezt támasztja alá a növekvő tendenciát mutató 72,5 százalékos foglalkoztatotti ráta, és a munkanélküliségi ráta négy százalékra csökkenése.

A regisztrált álláskeresők számának folyamatos csökkenése is a kedvező munkaerőpiaci tendenciát mutatja, az országban mintegy 284 ezer regisztrált álláskereső van. Megemlítette, hogy külföldről mintegy negyvenezer munkavállaló tért vissza Magyarországra. A közfoglalkoztatottak száma folyamatosan csökken, mivel a versenyszféra fel tudja szívni a most munka nélkül maradtakat. Az államtitkár rámutatott arra, hogy az otthoni munkavégzés aránya 15,4 százalék, ami közelíti a múlt év májusi maximumot jelentő 16,7 százalékot.

„Látszik a fény az alagút végén” – fogalmazott. Utalt arra, hogy vannak olyan ágazatok – turizmus, vendéglátás –, ahol még mindig jelentős foglalkoztatási gond van. Ám látszanak már olyan ágazatok is, amelyek munkaerőt tudnak felvenni. Példaként említette a műszaki tevékenységet, az infokommunikációt, az építőipart, a pénzügyi tevékenységet és a szolgáltató szektor bizonyos részét. Nemzetközi összehasonlításban az európai országok között a magyar foglalkoztatás a 13., a munkanélküliség ráta az 5. legjobb.

Kapcsolódó írásaink