Gazdaság

Tizenötezerrel kevesebb regisztrált álláskereső

Bodó Sándor: A vendéglátóhelyek, szálláshelyek és szolgáltatások fokozatos újraindulásával már a közeljövőben érezhetően többen dolgozhatnak Magyarországon

A legfrissebb adatok szerint április végére jelentősen csökkent a regisztrált álláskeresők száma, egy hónap alatt pedig több mint hatvanezerrel nőtt a foglalkoztatottaké.

Április végére 15 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma egy hónap alatt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) legfrissebb adatai szerint a tavaly júniusi mélyponthoz viszonyítva csaknem kilencvenezerrel kevesebben vannak munka nélkül.

A foglalkoztatási adatok javulása főként a gazdaságvédelmi intézkedéseknek, a bértámogatási programoknak és az adókedvezményeknek köszönhető, a gazdaság fokozatos újraindítása további élénkülést hozhat a munkaerőpiacon – közölte Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Miniszté­rium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a távirati irodával.

Elmondta: jól mutatja a magyar válságkezelés sikerességét, hogy a legfrissebb adatok szerint egy hónap alatt több mint hatvanezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. Az oltottság előre haladásának köszönhetően a munkaerőpiac folytatódó élénkülésére számítanak.

A vendéglátóhelyek, szálláshelyek és szolgáltatások fokozatos újraindulásával már a közeljövőben érezhetően többen dolgozhatnak Magyarországon – tette hozzá az államtitkár. Kitért arra is, hogy Magyarország az elmúlt évtizedben nemzetközi összehasonlításban is kimagaslóan teljesített a foglalkoztatási mutatók javításában.

A munkaalapú gazdaság és társadalom kiépítése érdekében megtett sikeres erőfeszítéseknek köszönhetően 2020-ra már 4,5 millió­nál többen dolgoztak hazánkban. A tavalyi visszaesés ellenére, a foglalkoztatás bővülésével a munkavállalók száma ismét meghaladja ezt az értéket, miközben a munkanélküliek aránya a legalacsonyabbak közé tartozik Európában – ismertette.

Hangsúlyozta, hogy a kormány egyik legfontosabb feladata a járványügyi készültségben is a munkahelyek megőrzése és újak létesítése. Az ágazati bértámogatás mostanáig összesen 72,5 milliárd forinttal segítette a koronavírus hatásainak leginkább kitett vállalkozásokat a talpon maradásban és 171 ezer magyar ember munkahelyének megvédésében – adta hírül közleményében az ITM.

Kapcsolódó írásaink