Gazdaság

Digitális adózás: igen, adónövelés brüsszeli parancsra: nem!

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén elfogadta a digitális óriáscégek adójáról szóló állásfoglalását, amely uniós szinten sürgeti a digitális adó bevezetését. Az ebből befolyó forrásokat az EU az elkövetkező években a 750 milliárd eurós helyreállítási terv kölcsöneinek törlesztésére fordítaná. A plenáris vitán Győri Enikő fideszes EP-képviselő fontosnak nevezte a digitális óriáscégek ösztönzését a közteherviselésre, ugyanakkor felszólította az EP-t, hogy állásfoglalásaival ne generáljon felesleges konfliktusokat a még le nem zárt nemzetközi tárgyalások kárára, tartózkodjon a tagállamok közötti feszültségkeltéstől és javaslataival ne ássa alá európa versenyképességét.

Digitális adózás: igen, adónövelés brüsszeli parancsra: nem!
Győri Enikő: Digitális adózás: igen, adónövelés brüsszeli parancsra: nem!
Fotó: MH/Purger Tamás

Győri Enikő határozott kiállást sürgetett a digitális óriáscégek közteherviseléséért, tehát hogy a Google, a Facebook, az Amazon és egyéb, az online világban működő cégek is kötelesek legyenek ott adót fizetni, ahol kifejtik a tevékenységüket: „Meggyőződésem, mindannyiunk érdeke az, hogy az adóelkerülés, és így a digitális adózás problémájára végre olyan globális megoldás szülessen, amely élvezi az OECD országok támogatását. Jelenleg egy nemzetközi tárgyalási folyamat közepén vagyunk, ezért semmi olyat nem szabad tennünk, ami veszélyezteti annak sikerét" - jelentette ki a vitában Győri Enikő fideszes képviselő.

Hozzátette: a parlamenti állásfoglalás „felesleges konfliktusokat generál, ami azzal fenyeget, hogy az Európán kívüli tárgyalópartnerek felállnak az asztaltól. Így a digitális, többnyire Európán kívüli illetőségű óriáscégek ismét megúsznák az adófizetést".

„Ha az amerikaiak kimaradnak az egyezményből, Európa ismét lábon lövi magát, a versenytársak kerülnek kedvezőbb helyzetbe"- emelte ki a képviselő.

A képviselő kijelentette: „A válság leküzdéséhez javítanunk kell Európa versenyképességét. Így közös érdekünk, hogy ne gátoljuk, hanem épp ellenkezőleg, maximálisan támogassuk azokat az uniós országokat, amelyek - hála a gazdaság kifehérítésének - elviselhető szintre csökkentették a polgárok és a vállakozások adóterheit az elmúlt években. A jelentés érthetetlen módon ezzel ellentétes törekvéseket helyez kilátásba, és minősített többségi szavazással kíván fellépni a versenyt segítő, alacsony adókkal operáló, így a vállalatokat Európában tartó országokkal szemben. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja ezért nem szavazta meg a jelentést - mondta el a szavazás után a képviselő

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom